projekt natura 2000

Otvoren novi drveni most preko Odre financiran novcem Svjetske banke

11.05.2017 u 21:09

Bionic
Reading

Novi most preko Odre, vrijedan 3,7 milijuna kuna, financiran novcem Svjetske banke osiguranim u sklopu Projekta integracije u EU "Natura 2000", svečano je u četvrtak otvoren u Odranskom polju, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Most je dugačak 54 metra, kolnički trak mu je širok četiri metra, a nosivost osam tona. Četiri godine, otkako je stari most izgorio, nije bilo nijednoga cestovnog prijelaza preko Odre na području Odranskog polja. Most je posebno važan tradicionalnim stočarima jer preko njega stoku vode na iznimno vrijedne poplavne travnjake, a Javnoj ustanovi zaduženoj za značajni krajobraz "Odransko polje" omogućuje redoviti nadzor, praćenje i edukaciju te provođenje mjera zaštite travnjačkih vrsta i staništa. 

Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike osmislila je Projekt integracije u EU "Natura 2000" tijekom 2009., a korištenje novca počelo je 2011. Projekt je završen krajem travnja ove godine, a njime je osigurano 20,8 milijuna eura. Na svečanom otvorenju novog mosta bili su državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg te pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer.