JAČANJE TRŽIŠNOG POLOŽAJA

OTP banka preuzima Banco Popolare Croatia

31.01.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Jedna od posrnulih hrvatskih banaka našla je kupca. OTP banka Hrvatska dogovorila je s talijanskim vlasnicima preuzimanje Banco Popolare Croatia koja je prošlu godinu završila s gotovo 79 milijuna kuna gubitka

Banco Popolare Croatia spada u manje banke na hrvatskom tržištu, a po podacima Hrvatske narodne banke s kraja rujna prošle godine, ukupna joj je imovina iznosila 2,3 milijarde kuna, što je u ukupnoj aktivi banaka na hrvatskom tržištu udio od 0,56 posto.

OTP banka je pak osma po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu, a aktiva joj je krajem rujna prošle godine iznosila nešto više od 14 milijardi kuna, što je tržišni udio od 3,42 posto.

Mreža poslovnica Banco Popolare Croatia pokriva čitav teritorij Republike Hrvatske, izuzev regija Like te Dubrovnika i južne Dalmacije. Preuzimanjem ove banke, OTP banka Hrvatska će povećati dostupnost svoje mreže, naročito u Zagrebu i Slavoniji, područjima u kojima je trenutno manje prisutna. S druge strane, bankarske će usluge ovim postati dostupnije klijentima Banco Popolare Croatia diljem Hrvatske.

'OTP banka Hrvatska se u svom poslovanju fokusira na poslovanje s građanstvom. Naš je cilj osigurati financijske usluge visoke kvalitete našim klijentima, a to, između ostalog, znači i proširenje mreže i univerzalnih financijskih usluga. Ovom će akvizicijom OTP banka povećati svoj tržišni udjel u osobnim kreditima i ojačati poslovanje na hrvatskom tržištu. Vjerujemo da će naši sadašnji i budući klijenti u kratkom vremenu moći osjetiti poboljšanja koje će ovo spajanje donijeti', rekao je predsjednik Uprave OTP banke Hrvatska Balázs Békeffy prigodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora za stjecanje 98,37 posto udjela u banci.

Prošlu godinu Banco Popolare Croatia završila je s gotovo 79 milijuna kuna gubitka, pri čemu joj je trošak vrijednosnog usklađenja i rezerviranja dosegnuo 86 milijuna.

Bančin neto kamatni prihod prošle godine bio je 104,5 milijuna kuna, što je 12,3 posto manje nego godinu ranije. Istodobno, neto prihod od provizija i naknada smanjen je 44 posto, na 7,45 milijuna kuna, a neto prihod od trgovanja za 21,7 posto, na 6,5 milijuna kuna. Zabilježen je i gubitak na tečajnim razlikama od 1,8 milijuna kuna, nakon lanjske dobiti od 2,2 milijuna.

Imovina na kraju prošle godine iznosila je 2,239 milijardi kuna te je bila 11,9 posto manja nego na kraju 2012. godine.