važan događaj

Otok koji je otkrio James Cook priprema se za proslavu povodom pomrčine Sunca

07.04.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Neki stanovnici zabačenog gradića Burgea na istočnoj obali kanadske pokrajine Newfoundland i Labrador entuzijastično se spremaju za vrlo rijetku pomrčinu Sunca u ponedjeljak, a istoj je svjedočio kapetan James Cook koji je otkrio otok.

Britanski istraživač kapetan Cook, koji je 1766. bio u Newfoundlandu, svjedočio je pomrčini Sunca 5. kolovoza dok je provodio astronomska promatranja i nazvao je to mjesto Eclipse Island (Otok pomrčine).

U ponedjeljak će se stanovnici ribarskog gradića u blizini sada nenaseljenog Eclipse Islanda okupiti kako bi proslavili događaj te će započeti obnovu povijesnog svjetionika na otoku dok promatraju pomrčinu, pri čemu će ona trajati oko dvije minute.

"Ako se ovdje pojavi 30 do 40 ljudi samo za pomrčinu, bit ću oduševljen", rekao je Michael Ward, upravitelj gradske vijećnice Burgeo za Reuters.

Burgeo, dom za oko 1100 stanovnika, udaljen je više od devet sati vožnje od St. John'sa, glavnog grada kanadske pokrajine Newfoundland i Labrador.

Ward je rekao da su svjetionik visok 2,4 metra izvorno izgradili mještani u pedesetima i šezdesetima 20. stoljeća, dok će obnovu financirati Nacionalno područje za očuvanje mora i Pokrajinski park Sandbanks, a pokretat će ga solarna energija.

"Sve više od toga predstavljalo bi preveliki pritisak (na poduzeća)", dodao je.