čudan potez

Izraelci se povlače s juga Gaze, na terenu samo jedna brigada

07.04.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Izraelska vojska je povukla sve svoje kopnene snage s juga Pojasa Gaze osim jedne brigade, rekao je glasnogovornik vojske u nedjelju

Vojska nije odmah pružila daljnje pojedinosti. Nije jasno hoće li povlačenje odgoditi ulazak vojske u grad Rafah na jugu Gaze, za koji su izraelski vođe rekli da je potreban kako bi se eliminiralo palestinsku islamističku organizaciju Hamas.

Do povlačenja je došlo u vrijeme kada Egipat priprema novi krug pregovora s ciljem postizanja sporazuma o prekidu vatre i puštanju talaca na slobodu.

Izraelska ofenziva u Gazi, započeta nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, u proteklim se mjesecima usredotočila na jug priobalne palestinske enklave.

Rafah je postao posljednje utočište za više od milijun Palestinaca koji su se sklonili na području blizu granice s Egiptom.

Više od 250 ljudi je oteto, a oko 1200 ubijeno tijekom napada 7. listopada, prema izraelskim podacima. Više od 33.100 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofenzivi, prema ministarstvu zdravstva u Gazi.

Izraelske brigade se obično sastoje od nekoliko tisuća vojnika.