kožni oblik zaraze

Više od 100 goveda u Lonjskom Polju uginulo od bedrenice, četiri osobe završile u bolnici u Sisku

16.07.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u subotu da je kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje” potvrđena bolest bedrenica (antraks)

Ministarstvo je izvijestilo da je, s obzirom da je na području Parka prirode „Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo razudbu lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu zaprimilo rezultate razudbenog nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje”, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u priopćenju.

Od zaraze je uginulo više od 100 goveda, a zbog sumnje na zarazu bedrenicom, u Opću bolnicu Sisak u petak se javilo još troje pacijenata. Broj osoba pod sumnjom na zarazu bedrenicom tako se popeo na četiri, javlja HRT. Svi su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama, razvili su simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

'Zavod za javno zdravstvo je uzeo uzorke kod oboljelog pacijenta, danas uzima kod još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave. To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut. Možemo kazati da je slučaj pod potpunom kontrolom, mjesta panici nema. Ministarstvo poljoprivrede poduzet će sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda', rekao je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za HRT.