NALAZ INTERNE REVIZIJE

Otkriveni brojni fiktivni putni nalozi na HRT-u

17.03.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Interna revizija HRT-a otkrila je, neslužbeno doznajemo, da je u redakciji emisije 'Hrvatska uživo' otkriveno izdavanje fiktivnih putnih naloga i autorskih honorara. O kojoj se svoti točno radi, još nije precizno utvrđeno jer se nadzor još uvijek provodi

'Interna revizija HRT-a u skladu sa svojim ovlastima kontinuirano provodi izvide u svim poslovnim i radnim jedinicama. Postupke koji traju ne možemo komentirati dok njihovi ishodi ne budu konačni', kratko nam je poručio glasnogovornik s Prisavlja Danko Družijanić

HUŽ ostaje u Informativnom

Unatoč tome što je već praktično bilo riješeno da 'Hrvatska uživo' izInformativnog prijeđe u Mozaični program, čime bi se otvoriomarketinški prostor, ali i izgubila prepoznatljivost emisije,čini se da od toga barem do jeseni neće biti ništa. Naime, na jutrošnjemsastanku svih urednika HUŽ-a s Ravnateljstvom kuće i v.d.-om IP-aRenatom Kunićem, odlučeno je da emisija do jeseni ostane u formatu u kakvomje sada.

Neslužbeno se doznaje da je istraga dovela do Veljka Jančića, jednog od urednika u HUŽ-u, koji je ušao u posljednji krug izbora za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, ali potrebnu dvotrećinsku većinu Programskog vijeća tada nije dobio. Jančić se ponovno prijavio na natječaj zajedno s još 21 kandidatom, koliko ih je bilo prijavljeno do srijede u 12 sati.

Cijeli slučaj i istragu koja se provodi na HRT-u Jančić nije želio komentirati uz obrazloženje da je riječ o dokumentima koji nose oznaku tajnosti i koje on ne može i ne smije tumačiti.

Do fiktivnih ugovora i putnih naloga u HUŽ-u revizija je navodno došla kada je otkriven slučaj voditelja honorara na HRT-u Artura Kosanovića, koji je prema nikad potvrđenim, ali ni demantiranim podacima, oštetio tvrtku, izdajući fiktivne honorare za usluge prevođenja, za 1,5 milijuna kuna, zbog čega je u konačnici dobio otkaz.

O cijeloj priči javnost bi više mogla saznati sutra, kada je zakazana sjednica Programskog vijeća na kojoj će se otkriti imena svih onih koji su se prijavili za mjesto na kojem je do prije nekoliko mjeseci sjedio Vanja Sutlić.      

Podsjetimo, u najuži izbor prilikom prvog neuspjelog pokušaja izbora šefa svih šefova na HRT-u ušli su pomoćnik ravnatelja HTV-a Damir Novinić i Jančić. Na koncu je, kako smo već napisali, ostao samo Jančić, ali nije dobio potrebnu potporu. Novinić, koji je slovio kao čovjek struje koju zastupa dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić, ovoga puta se na natječaj nije prijavio.

'Odustao sam od kandidature jer isto je Vijeće, isti sam ja i isti je program koji bih izložio. Ako nije prošao prvi put, a mislim da je bio kvalitetan, ne znam zašto bi ga vijećnici uzeli kao relevantnog u drugom pokušaju', rekao je Novinić.

Novo ime koje će se naći poslije sutrašnjeg otvaranja koverti s kandidaturama je trenutni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac, koji je nakon dolaska na tehničku funkciju izjavio da ga mjesto glavnog ravnatelja ne zanima, pa se za njega nije ni kandidirao.

U međuvremenu, karte su se ponovno promiješale pa se Popovac, koji je na mjesto v.d.-a stigao na Grgićev prijedlog, odlučio prijaviti, što nam je i potvrdio. Uz njega, doznajemo, među novim imenima naći će se i diplomirani psiholog i filmski kritičar Ivan Salečić.

U svemu tome nemoguće je ne primijetiti tajming curenja priče s HRT-a o nepravilnostima u radu HUŽ-a i moguće otvaranje iste na PV-u neposredno nakon što se vidi tko se sve kandidirao. Radi li se o pukoj slučajnosti i činjenici da 'institucije rade svoj posao' ili namjernom pokušaju diskreditiranja jednog od kandidata pred Vijećem, iako mu krivnja službeno nije ni dokazana, pokazat će, kao i uvijek, vrijeme.