TKO JE U ČEMU BOLJI

Otkrivene ključne razlike između muškog i ženskog mozga

12.12.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Muški mozgovi bolji su u percepciji i koordinaciji, a ženski za društvene vještine i pamćenje, pokazalo je novo opsežno istraživanje

Ovi rezultati temelje se 1000 snimaka mozgova žena i muškaraca u dobi od osam do 22 godine, a čini se da potvrđuju već davno uvriježene spoznaje da su muškarci i žene uspješniji u različitim zadaćama.

Karte neuronskih mreža muškaraca, žena, dječaka i djevojčica, koje je napravio tim sa Sveučilišta Pennsylvania, pokazale su da su mozgovi žena u prosjeku jako dobro umreženi poprijeko – između lijeve i desne polutke, dok su kod muškaraca uglavnom snažnije veze između prednjih i stražnjih dijelova mozga.

'Ako gledate funkcionalne studije, lijevi dio mozga više služi logičnom razmišljanju, a desni intuitivnom. Dakle, ako postoje zadaci koji uključuju obje stvari, čini se da su žene bolje opremljene za njih', rekla je voditeljica studije Ragini Verma.

'Žene su bolje u intuitivnom razmišljanju. Bolje su u pamćenju. U razgovorima one su više emocionalno uključene, bolje slušaju. Bila sam iznenađena koliko to odgovara stereotipovima o našim mozgovima', dodala je.

Razlike u vezama u mozgovima značajno su manje u dobi do 13 godina, međutim postaju izraženije u dobi između 14 i 17 godina.

Kliknite za povećanje

Mreža kretanja impulsa po mozgu pokazuje da se impulsi kod muškaraca kreću unutar jedne polutke mozga naprijed-natrag, a komunikacije s drugom polutkom su rijetke, dok je kod žena komunikacija dviju polutki intenzivna.

Ove razlike mogle bi objasniti zašto su muškarci uglavnom bolji u učenju i obavljanju pojedinačnih zadaća poput vožnje bicikla ili navigacije, dok su žene bolje u istodobnom obavljanju više zadaća. Žene su postigle bolje rezultate u pažnji, pamćenju riječi i lica te socijalnoj inteligenciji, a muškarci u analizi prostora i senzomotornoj brzini, pišu znanstvenici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ispitanicima su tijekom istraživanja bili zadani isti kognitivni testovi.

Suautor studije dr. Ruben Gur kaže da je nevjerojatno kako su komplementarni mozgovi žena i muškaraca. Uvjeren je da će rezultati istraživanja pomoći i boljem razumijevanju korijena neuroloških poremećaja poput shizofrenije ili depresije koji su često povezani sa spolom.