oporba u saboru

Otkrivanja korupcije u Hrvatskoj ne bi bilo bez europskog tužitelja

04.04.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Oporba je Saboru u utorak pozdravila uhićenje pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU, uz ocjenu da otkrivanja korupcije u Hrvatskoj ne bi bilo bez europskog tužitelja

"Akcije Europskog tužiteljstva pokazuju da je, kada je u pitanju korištenje fondova EU od strane Hrvatske i jedinica lokalne samouprave, tek vrh sante leda kada je riječ o malverzacijama i korupciji. Nedopustivo je da zbog nesposobnosti ili nedostatka političke volje u DORH-u ili drugim institucijama progona tek temeljem naloga Europskog tužitelja dolazi do privođenja i sankcioniranja osoba optuženih za korupciju”, smatra Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Naglasio je da se time gubi povjerenje u sustav i pokazuje da Hrvatska kao država slabo funkcionira. Ovdje je, naglašava, riječ o sistemskoj korupciji koja je prisutna u svakom segmentu državne i javne vlasti, na svim razinama, te očekuje da će biti još takvih istraga na zahtjev europskog tužitelja.

"Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj uživao je, uživa i mislim da će uživati naše povjerenje", kazao je Arsen Bauk (SDP).

"Ako su našli osnova za postupanje vjerujemo da će postupak provesti profesionalno, da oni koji su krivi budu kažnjeni. U ovom trenutku mi nije poznato da postoje političke osobe koje su obuhvaćene postupanjem pa ću se suzdržati od komentara, a ako je netko u sustavu pogriješio bit će kažnjen", ocijenio je.

"Neka mi ne zamjere u Crkvi, ali ja bih i Papu birao svakih nekoliko godina, a u Rijeci se vlast nije mijenjala od 1945. godine. Nije dobro da netko zasjedne na stolicu i onda tamo bude 10 ili 20 godina", poručio je nakon najnovijih uhićenja Marin Miletić (Most).

"Uhapšeni su bliski suradnici bivšeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, a kod HDZ-a i SDP-a je čudno da padnu ljudi koji su uz tebe nosili sve, a onda kažu 'neka institucije rade svoj posao, nije moja odgovornost'. Da naši političari imaju zrnca srama, kada bi to izašlo van, svi bi dali ostavke, od gradonačelnika naniže jer im je pohapšena ekipa. Nemaju zrnce srama, imaju đon-obraz”, smatra Miletić.