NEBRIGA MZOS-A

Otkrivamo: Zašto zapravo nije dodijeljena nagrada Luka Ritz?

13.06.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Jedini uzrok ovogodišnjeg nedodjeljivanja nagrade Luka Ritz je nemar i nebriga sadašnjeg sastava Ministarstva znanosti i obrazovanja, a obrazloženja koja se objavljuju kao službena opravdanja smiješna su i apsurdna, poručuju članovi istog kabineta iz prijašnjeg postava

Zamjenik ministra u bivšoj vladi prof. dr. sc. Saša Zelenika za tportal je rekao da Nagrada Luka Ritz, koju je imao priliku osobno uručiti 2014. godine, po njemu predstavlja čast, obavezu ali i prevažnu društvenu, odgojnu i obrazovnu poruku o životu s drugima i drugačijima, o empatiji, humanosti, moralnosti i etičnosti.

Nemušto prikrivanje nerada

Obrazloženje objavljeno na službenim stranicama MZOS-a, prema kojem nagrada nije dodijeljena na dan tragične smrti Luke Ritza zato što se na javni poziv javila samo jedna škola, zbog čega nije bilo moguće izvršiti odabir učenika kojima bi se nagrada dodijelila, smatra tek lošim izgovorom.

'Ove godine ministar Šustar i licemjerno ljudsko iverje oko njega dodjelu, izgleda, preskaču, bez ikakvog suvislog stava i obrazloženja, osim nemuštog prikrivanja svojega nerada i nereda', oštar je profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci.

'Ispričavajući se u ime ovoga društva i države obitelji Ritz i ostalima koji su bili i još uvijek jesu žrtve agresije i netolerancije, ali i svim predivnim učenicima koji su tu nagradu dosad dobili, a posebno onima koji su je ove godine zaslužili, a neće je dobiti, ne mogu nego poručiti: Predraže, srami se!', kaže Zelenika.

Besmisleni izgovori

Njegova suradnica, glavna savjetnica ministra Željka Jovanovića, Ivana Kalogjera, uvjerena je da je to što se dogodilo isključivo rezultat nemara i nebrige.

'Mi smo to smatrali vrlo važnim projektom. Uvijek je jedna osoba bila zadužena da se on provede od početka do kraja u zadanim rokovima. Nisam osobno radila na tome no sjedila sam u sobi s kolegicama koje jesu. One su pisale mailove školama, zvale su županijske urede i podsjećale na rokove. Bilo je tu puno posla. No uz malo dobre volje mi smo to, uz sve ostalo što smo radile, ipak uspijevale obaviti kako treba', tumači Kalogjera i poručuje kako joj je od svega u priopćenju Ministarstva najsmješniji dio prema kojem će se natječaj produljiti sada, nakon što je već završila nastavna godina.

'To je apsurd. Izgovori su im besmisleni. Hoće li ovogodišnju nagradu podijeliti za Božić?', pita bivša savjetnica ministra.

Podsjetimo, nagrada je tradicionalno trebala biti dodijeljena 12. lipnja na dan tragične smrti Luke Ritza kojeg su 2008. brutalno pretukla petorica njegovih vršnjaka, maloljetnika i mlađih ponoljetnika.

Prošle godine javilo se 30 škola, ove jedna!

Prema informacijama ljudi koji su radili na dodjeli u ranijim postavima MZOS-a posao ove godine očito nije bio odrađen kako treba jer nema drugog logičnog objašnjenja zašto bi se na natječaj javila samo jedna škola. Prosjek je u prijašnjim godinama bio preko 20, a prošle se javilo čak 30.

No za takav odaziv trebalo je uložiti nešto truda - iz kabineta su se ravnateljima škola slali pozivi u čak tri kruga. Prošle godine prvi krug poziva svim školama u državi odradio je stari postav MZOS-a. Njihovi nasljednici podrobno su obaviješteni kako bi trebali nastaviti – koga sve treba nazivati te da škole trebati podsjetiti službenim mailom još barem dva puta – prvi puta u prosincu ili siječnju i još jednom mjesec dana prije zatvaranja natječaja, negdje u ožujku. Članice kabineta na važnost sudjelovanja u natječaju također su znale podsjećati i županijske dužnosnike koji dobro poznaju čelnike škola.

No prema informacijama koje smo dobili iz više škola, druga dva kruga e-mailova ovaj puta jednostavno nisu stigla na njihove adrese.

Osim toga ove godine nije bilo formirano čak ni povjerenstvo koje se trebalo sastati i razmotriti, ako ništa drugo, kandidate iz one jedne, jedine škole koja se prijavila na natječaj.

Problem nije ni politički ni financijski

Prema članovima bivšeg kabineta u prilog njihovoj tezi da je problem isključivo u nebrizi, a ne u nečem drugom, također govori činjenica da nagrada nije ni politički ni financijski sporna.

2009. utemeljio ju je HDZ-ov ministar Dragan Primorac pa nema logike da je sadašnja vlast problematizira.

Osim toga za nju nije trebalo izdvojiti velika sredstva, bilo je dovoljno 30-ak tisuća kuna što se redovno osiguravalo u proračunu. Iz fonda su se prvenstveno financirale stipendije za dva pobjednika – jednog iz osnovnih škola i jednog iz srednjih. Svaki od njih dobivao je godinu dana po tisuću kuna mjesečno. Uz pobjednike u posljednje su vrijeme bili proglašavani i vicešampioni. Oni su dobivali plakete, ali ne i stipendije.

MZOS za sada šuti

Kako bismo što objektivnije predstavili moguće razloge odgađanja dodjele Nagrade, višekratno smo zatražili reakcije nadležnih u ministarstvu. Među ostalim pitali smo ih je li moguće da pozivi školama nisu odrađeni kako je ranije bilo uobičajeno – u tri kruga.

Nažalost, do kraja sastavljanja ovog teksta nismo dobili nikakve odgovore, a objavit ćemo ih čim stignu, ako stignu.