više od 3000 pacijenata na čekanju

Otkrivamo pozadinu drame u splitskom KBC-u: Što stoji iza kolektivnoga otvaranja bolovanja devet od deset ortopeda koji su 'izgorjeli na poslu'?

28.09.2021 u 15:12

Bionic
Reading

Devet od deset ortopeda zaposlenih u Kliničkom bolničkom centru Split u ponedjeljak navečer naglo je otvorilo bolovanje. Nezadovoljni su reorganizacijom bolničke strukture i navodnim potpunim ukidanjem Ortopedije, odnosno njenim spajanjem s Traumatologijom, te nedostatkom kapaciteta za rad. Kako je tportalu potvrđeno iz splitske bolnice, već u utorak ujutro započela je procedura provjere opravdanosti njihovih bolovanja

Također, kako se neslužbeno može doznati, velika većina ovih liječnika je kao razlog navela stres, mobbing ili izgaranje na poslu.

Istovremeno, lista čekanja na zahvate na splitskoj ortopediji dramatično se povećala i na još njoj se prije tri mjeseca nalazilo čak 3200 pacijenata, a zaostaci se gomilaju iz dana u dan. U redovnom režimu rada ovdje se godišnje obavi oko 1400 operativnih zahvata - što znači da će trebati više godina za sve to nadoknaditi. Već posljednjih tjedana pacijenti masovno traže alternativu kroz odlazak u specijaliziranu bolnicu u Biogradu ili u neku od zagrebačkih bolnica.

U petnaestak mjeseci covid-režima, napisali su ovi liječnici u pismu ministru Viliju Berošu, na ortopediji se radilo s otprilike dvadeset posto kapaciteta. To smatraju neopravdanim i upozoravaju da se moralo raditi, pa makar i dalje u smanjenom kapacitetu. Njihova opsežna pisma Berošu prva je objavila Slobodna Dalmacija u ponedjeljak navečer, kada liječnici još uvijek nisu objavili svoju odluku da 'odlaze na bolovanje', a posjeduje ih i tportal.

'Svakodnevno smo izloženi pritiscima'

'S obzirom na najavu pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju, dr. Bruna Lukšića, o reorganizaciji Zavoda s formiranjem novih odjela, koji nemaju nikakve veze sa strukom niti sa zdravim razumom i oko kojih se nije niti pokušao konzultirati s bilo kime s Odjela za ortopediju, već je samo priopćio svoju odluku o navedenoj reorganizaciji, želim istaknuti da takva reorganizacija nema nikakvog uporišta u struci i vodi k tome da Zavod za ortopediju i traumatologiju radi u budućnosti dominantno traumu lokomotornog sustava dok će ortopedski dio struke s vremenom padati u drugi plan i postupno nestajati”, piše u svojoj ostavci dr. Darko Sršen, voditelj Zavoda za ortopediju i traumatologiju, formacijski podređen spomenutom dr. Lukšiću.

'Svakodnevno smo izloženi pritiscima i nezadovoljstvu pacijenata koji čekaju na operativni zahvat i ne prihvaćaju objašnjenje da splitska ortopedija ne funkcionira jer nema uvjeta za rad', naveli su pak zajednički potpisani liječnici. Tportal je razgovarao s jednim od njih:

'Izgaraju na poslu, a premalo radili'

'Odjel za ortopediju dosad je bio administrativno zasebna jedinica na lokaciji na Križinama, no potom se prebacuje na Firule, smanjuje mu se broj kreveta, a na raspolaganju ima samo jednu operacijsku dvoranu. Konstantno stvaramo zaostatke, a liječnike se prisiljava raditi potpuno drugačije u odnosu na ono što su radili zadnjih dvadeset ili trideset godina', kaže ovaj liječnik.

Kolektivno otvaranje bolovanja on opisuje kao potez koji je 'jedini ostao na raspolaganju' te tvrdi da su postojeći pacijenti 'pokriveni'.

Velik broj liječnika iz splitske bolnice ipak je ostao konsterniran postupkom svojih kolega, ali i činjenicom da su samo jedan ili dva dana unaprijed otkazane ranije čvrsto dogovorene operacije. 'Kako se mogu žaliti na izgaranje na poslu, a istovremeno prigovarati da su premalo radili?', pita se jedan od sugovornika tportala.

Kolektivni odlazak na bolovanje, čak i najavljen u medijima, bolnička pravna služba počela je ispitivati već u utorak ujutro, potvrđeno je tportalu.

'Strah od gubitka osobnog komoda'

'U pozadini je strah od gubitka osobnog komoda i pozicija, ali i lagodnog okruženja rada na izdvojenoj lokaciji na Križinama, dok je istodobno velik broj njih bio angažiran u privatnim ustanovama. Splitska bolnica je u posljednjih godinu i pol dana uvjerljivo najopterećenija u Hrvatskoj, pa i danas ima više pacijenata na respiratoru od svih zagrebačkih bolnica zajedno, no sustav je očuvan i dobro funkcionira. Operacije su se u covid režimu odgađale na svim odjelima, ne samo na Ortopediji. S druge strane, dramatično preopterećeni anesteziolozi nudili su ortopedima da svejedno obavljaju operacije i subotom, no ovi su to odbili', kaže tportalov sugovornik dobro upućen u stanje u splitskoj bolnici.

Ključni argument o 'ukidanju Ortopedije' on objašnjava ovako:

'Više ne postoji specijalizacija samo za ortopediju, nego jedinstvena specijalizacija za ortopediju i traumatologiju. Trenutno u splitskoj bolnici imamo više upravo takvih specijalizanata. Slijedom toga, ali i po zakonu, i bolnički odjeli moraju se spojiti pod jednim zavodom', kaže on.

'Napregnuti smo, ali pokrit ćemo se'

Tportal je kontaktirao s prozvanim pročelnikom Zavoda za ortopediju i traumatologiju dr. Brunom Lukšićem, koji je na tu funkciju izabran prije otprilike mjesec dana. On nije želio konkretno komentirati kolektivno otvaranje bolovanja samih liječnika, ali jest reorganizaciju protiv koje se bune.

Novi operacijski blok Zavoda za traumatologiju i ortopediju u KBC-u Split otvoren u prosincu 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Kolege su zbog covida 19 prošle godine preseljene u novouređene operacijske dvorane i stacionar, dakle prešle su s gorega na bolje, no očigledno su imali poteškoće oko snalaženja. Referiraju se na planiranu reorganizaciju Zavoda, no ona se naprosto mora učiniti, nužna je zbog postojanja objedinjene specijalizacije za ortopediju i traumatologiju. Već postoje takvi specijalizanti i ne možemo ih osuditi da rade samo pola posla za koji se specijaliziraju', kazao nam je dr. Lukšić.

Na pitanje kako je od danas organiziran rad u splitskoj bolnici, on priznaje da to nije jednostavno.

'Lagao bih kad bih rekao da nam ovaj potez nije otežao život, ali s trinaest drugih liječnika na Zavodu i jednim ortopedom koji je nastavio raditi, kao i pomoći kolega iz Biograda koji su spremni uskočiti, organizirali smo sve službe - od dežurstava i ambulanti do operacijskih dvorana. Napregnuti smo, ali pokrit ćemo se', kaže sugovornik tportala.