POJAČANJE NA PANTOVČAKU

Otkrivamo koliko je teška savjetnica predsjednice Mirjana Hrga: U imovinskoj kartici naletjeli smo na jedan zanimljiv detalj

05.02.2019 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što je 16. siječnja službeno postala savjetnicom Kolinde Grabar Kitarović, Mirjana Hrga u roku je predala imovinsku karticu. Iako nas je još prošloga ljeta uvjeravala da joj odgovara život na Lošinju, na kojem je kupila staru kuću i posvetila se turizmu, Hrgi je očito ponuda s Pantovčaka bila primamljivija. No ne nužno financijski. Naime, kao savjetnica dobivat će oko 16 i pol tisuća kuna mjesečno, a gotovo polovice toga iznosa Hrga se odriče

Imenovanje Hrge savjetnicom predsjednice RH iznenadilo je mnoge. Njezin dolazak na Pantovčak uslijedio je nakon dramatičnoga razlaza Kolinde Grabar Kitarović s dotadašnjim savjetnikom za unutarnju politiku Matom Radeljićem. On je navodno bio odgovoran za stalne nategnute odnose s Vladom, a sve je kulminiralo krajem godine, kada je Radeljić odlučio iznijeti prljavi veš u javnost.

Kako bi u izbornoj godini, s obzirom na to da će se predsjednički izbori održati krajem ove godine, sve teklo glatko, Grabar Kitarović u Ured predsjednice dovodi iskusnu novinarku i urednicu koja je u karijeri prodefilirala kroz četiri TV kuće: HTV, Novu TV, Al Jazeeru i RTL. S posljednje je otišla u ljeto 2017. da bi, uvjeravala nas je, okrenula novu stranicu u životu.

Mirjana Hrga Izvor: Cropix / Autor: Cropix arhiva

U ljeto 2018. pohvalila se time kako uživa u svojoj lošinjskoj oazi. Naime, u mjestu Sveti Jakov kod Nerezina Hrga je kupila staru kuću te se posvetila turizmu.

Dok su u njezinoj Villi Mare boravili gosti, Hrga je živjela na suprugovu brodu. Upravo je ta kuća jedna od nekretnina koje je nova savjetnica predsjednice navela u netom objavljenoj imovinskoj kartici.

Riječ je o kući od 180 kvadrata čija je tržišna vrijednost procijenjena na više od dva i pol milijuna kuna, a Hrga joj je suvlasnica sa suprugom Sašom Stefanovićem. Riječ je o staroj kapetanskoj kući adaptiranoj u rustikalnom stilu i s vanjskim bazenom, a u njoj noćenje u sezoni košta nešto više od dvije tisuće kuna.

Osnovala tvrtku pa iz nje izašla

Hrga je u studenome 2018. osnovala tvrtku Hrga Adriatic j.d.o.o., a osim za turizam, registrirana je za proizvodnju televizijskoga programa. Već krajem prosinca prošle godine vlasništvo nad tvrtkom prebacila je na Žarka Durakovića, s obzirom na to da je nekoliko dana prije Božića u medije iscurila informacija kako upravo ona dolazi na Pantovčak.

Osim kuće, Hrga je u imovinskoj kartici navela to da je sa suprugom vlasnica stana u Zagrebu nešto većeg od 90 kvadrata, procijenjenoga na milijun i pol kuna. U rodnom Bjelovaru ima trećinu vlasništva nad kućom od sto kvadrata, vrijednom nešto više od pola milijuna kuna.

Njezin suprug pak posjeduje još jedan stan u Zagrebu od sto kvadrata, vrijedan 1,4 milijuna kuna. Od pokretnina, Hrga posjeduje osobni automobil Mini iz 2009., dok njezin suprug ima brod procijenjen na 740 tisuća kuna.

  • +21
Mirjana Hrga Izvor: Promo fotografije / Autor: Al Jazeera Balkans/screen shot

Savjetnička plaća Mirjane Hrge iznosit će 16.471 kunu, no u imovinskoj je kartici napomenula kako će sedam tisuća kuna davati siromašnim obiteljima.

'Od plaće neto iznosa 16.471,21 kunu, a počevši s isplatom plaće za veljaču 2019., za potrebe dviju potrebitih obitelji, putem trajnog naloga, a na mjesečnoj razini, izdvajat ću 7000 kuna za trajanja svojega mandata', navela je.

Hrga, uz plaću, od imovine godišnje uprihodi 60 tisuća kuna.

Njezin suprug, odvjetnik Saša Stefanović suvlasnik je u Odvjetničkom društvu Stefanović-Vrdelja. Prijavio je skromnu godišnju plaću koja iznosi tek nešto više od 80 tisuća kuna, no zato uprihodi 200 tisuća godišnje 'od kapitala' te gotovo četiri i pol tisuće kuna mjesečno od imovine.

Uz pedesetpostotni udio u odvjetničkom društvu, Stefanović ima 2017 dionica Hrvatskog Telekoma i udio u Erste fondu vrijedan 815 tisuća kuna. Uz to je uštedio nešto više od 300 tisuća kuna.