PRISAVLJE SIGURNO

Otkrivamo kako je Klemm nadigrao ostale zaštitare u borbi za HRT

02.03.2017 u 16:45

Bionic
Reading

Tko će do kraja 2017. godine osiguravati HRT-ovu središnjicu u Zagrebu kao i centre u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru trebalo bi biti poznato u idućih nekoliko dana. Iako je dio medija objavio da je Klemm Security s jučerašnjim danom preuzeo posao od AKD zaštite, koja je to radila u posljednje dvije godine, odluka o tome, tvrde na HRT-u, još nije donesena

'Postupak javne nabave HRT za usluge tjelesne i tehničke zaštite u postupku je pregleda i ocjena ponuda. Odluka o odabiru još nije donesena', navode u odgovoru s Prisavlja.

Zainteresirani ponuđači ponude su, na natječaj raspisan početkom godine, trebali dostaviti do 10. veljače, kad su i otvorene.

Na natječaj su se javili AKD-Zaštita, Klem sigurnost i zajednica ponuditelja: Sigurnost iz Osijeka i FINA gotovinski servisi iz Zagreba. Prema podacima dostupnima tportalu, Klemm sigurnost ponudila je za posao cijenu od 2,1 milijun kuna, AKD-Zaštita 2,29 milijuna, dok je zajednica ponuditelja Sigurnost i FINA gotovinski servisi istaknula cijenu od 2,4 milijuna kuna.

Anita Antunović iz javne nabave Klemm sigurnosti potvrdila nam je da je njihova ponuda bila najpovoljnija, što je glavni kriterij za odabir, ali i da odluku o tome tko je dobio posao još nisu dobili.

Iz AKD-a navode da je netočna informacija objavljena u dijelu medija da je od  1. ožujka 2017. Klemm sigurnost preuzela čuvanje objekata HRT-a.

'HRT je u Dokumentaciji za nadmetanje odredio rok za odabir najpovoljnije ponude 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponude, u kojem razdoblju naručitelj pristupa pregledu i ocjeni ponuda na temelju uvjeta i zahtjeva iz Dokumentacije za nadmetanje. Do današnjeg dana HRT nije donio i dostavio ponuditeljima, bilo Odluku o odabiru najpovoljnije ponude, bilo odluku o poništenju nadmetanja. Ističemo da je najniža cijena kriterij za odabir ali prihvatljive ponude, a što ocjenjuje HRT', napominju u odgovoru tportalu iz AKD zaštite i dodaju kako je točno da je Klemm nudio njihovim zaposlenicima da prijeđu raditi u njegovu tvrtku.

Prema natječajnoj dokumentaciji, okvirni sporazum trebao bi se potpisati najranije 7. ožujka, odnosno njegovim nastankom ako to bude nakon navedenog datuma. 

AKD je zaštitu objekta HRT-a obavljao posljednje dvije godine po cijeni 6,8 milijuna kuna, odnosno 3,4 milijuna godišnje.

HRT je na natječaju tražio 70 zaštitara koji bi objekte pokrivali od 0-24 sata od čega njih 20 trebaju biti vatrogasci ili vatrogasni tehničari. Uz to tvrtka je trebala raspolagati i s 10 vozila.