HND POZIVA POLICIJU

Otkrijte tko se krije iza sramotnog napada na Tomića!

24.02.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje napad na Antu Tomića, kolumnista Jutarnjeg lista. Dok je u nedjelju sjedio s prijateljem na splitskoj Pjaci, nepoznati muškarac zalio ga je fekalijama, navodno rekavši 'Evo ti sad, pa ponovno piši o meni'. HND traži od istražnih organa da pronađu napadača te da on sudski odgovara zbog ovog mučkog, sramotnog napada na novinara

U demokratskoj zemlji novinari moraju biti maksimalno zaštićeni, prije svega od bilo kakvih fizičkih nasrtaja zbog svojih novinarskih priloga ili nekih drugih osobnih animoziteta koji su u vezi s novinarskim poslom, istaknuto je u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Svaki napad na novinara ima posebnu težinu i o njoj organi progona, ali i cijelo društvo moraju posebno voditi računa, poručio je Duka.

'Sjedio sam s prijateljem na Pjaci, kad odjednom osjetim pljusak nečeg smrdljivog. Vidio sam nekog muškarca fizionomije gradskih lapana, sa šiltericom i tamnim naočalama. Kasnije su mi očevici rekli da mi je rekao Evo ti sad, pa ponovno piši o meni, a navodno me i slikao. Jasno mi je da se radi o nekakvom nesretniku, frustriranoj ljudskoj jedinki', komentirao je napad Ante Tomić. Dodao je kako srećom živi u blizini pa se je odmah otišao izribati. Još je podsjetio na rečenicu Ive Gregurevića iz filma Što je muškarac bez brkova: 'Malo govana, oprat ću se.'

Splitski političar likuje i traži snimku napada na Tomića

Hrvoje Tomasović, splitski kirurg i političar, na Facebooku od jučer slavi napad na novinara Tomića, te 'za potrebe emisije Bujica' traži snimku napada. Uz to usrdno 'lajka' komentare koji traže ponavljanje napada na novinara.

Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski P.E.N. centar zgroženi su nasilničkim činom nad svojim članom, piscem Antom Tomićem. 'Izražavamo oštru osudu ovog čina kao i zabrinutost zbog činjenice da nasilje postaje uobičajen model reagiranja na bilo kakvu kritičku misao u našem društvu', poručili su iz HDP-a i P.E.N.-a.