RIJEČKI TOWER CENTAR

Otkaz za deset konobara zbog zabrane pušenja

20.05.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Zbog novog zakona kojim se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima u riječkom trgovačkom centru Tower deset je konobara dobilo otkaze jer nemaju više koga posluživati

RIJEKA - Prema nekim procjenama u posljednjih desetak dana posjećenost gostiju je pala za 40 posto. Što će se dogoditi s ostalim zaposlenicima još ne znaju, izvještava HRT.

Inače, uprava Tower centra je najblaže rečeno razljutila tamošnje trgovce i bacila prodavače u očaj, predloživši radno vrijeme od 1. lipnja: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota od 9 do 22 sata, petak od 9 do ponoći, a nedjelja – neradna.

Uslijedio je kaos. Vlasnici dućana glatko su odbili ovaj prijedlog uprave i odmah prionuli pisanju peticije, piše Novi list.

'Dobili smo suludi prijedlog uprave o radnom vremenu, oni i dalje predlažu neradnu nedjelju. Suludo je i radno vrijeme petkom do pola noći, žale nam se vlasnici i zakupci poslovnih prostora u Toweru i najavljuju da će se vrlo rado i itekako oštro očitovati o tom prijedlogu. Žale nam se i prodavači, novo radno vrijeme koje je predložila uprava postala je top tema među zaposlenicima u Toweru

'Shvaćate li o čemu se ovdje radi? Pa rad do ponoći kojega predlažu petkom trgovci nemaju čime platiti. I nije samo to, jer trgovci ne nude prijevoz. Ja osobno imam automobil, ali mnoge moje kolegice ga nemaju i ne znaju voziti. Zar će plaću davati za taksi?', očajne su trgovkinje.

'Naš prijedlog nije naišao na dobar odaziv trgovaca. Stoga sad radimo anketu među vlasnicima i zakupcima poslovnih prostora, oni će se međusobno dogovoriti i za nekoliko dana ćemo znati rezultate', kaže direktorica Tower centra Maja Bakulić.

Kao i svaka druga, tako i ova priča ima svoju pozadinu, a ona se odnosi na sistem jačega. Dakle, oči brojnih trgovaca uprte su u Konzum i, zbog nedostatka dokaza, potiho ga optužuju da diktira upravi radno vrijeme skrojeno onako kako odgovara tom trgovačkom lancu. Teorijski gledano, ove bi optužbe, da su utemeljene (novinari nisu uspjeli dobiti odgovor od Konzuma), imale logike. Itekakve. U svakom sistemu vlada najjači, pa je tako i u Tower centru. Jedino bi se Konzumu moglo isplatiti radno vrijeme do ponoći, sigurno ne mobilnim operaterima ili prodavačima namještaja.