OPASNOST OD ZRAČENJA

Otet jedan od šefova iz nuklearke Zaporižje; Finska nakon 20 godina ažurirala smjernice o uporabi joda

11.10.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Finsko ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva ažuriralo je smjernice za uporabu joda u slučaju opasnosti od zračenja. Prethodna verzija smjernica objavljena je 2002. godine, a ažurirane smjernice temelje se na revidiranim preporukama za jod koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2017. Istovremeno, ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da su ruske snage otele zamjenika šefa nuklearne elektrane Zaporižje

Valerij Martinjuk, zamjenik glavnog direktora za ljudske resurse u nuklearnoj elektrani Zaporižja, uhićen je u ponedjeljak i pritvoren je na nepoznatoj lokaciji, objavio je danas Energoatom. Rečeno je da su ruski otmičari Martinjuka vjerojatno podvrgnuli mučenju u pokušaju da dobiju podatke o osoblju nuklearne elektrane Zaporožja kako bi ih prisilili da rade s Rosatom, ruskim dobavljačem nuklearne energije.

Energatom je apelirao na čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grossija i međunarodnu zajednicu da 'poduzmu sve moguće mjere' za hitno oslobađanje Martinjuka. U rujnu je Rusija uhitila glavnog direktora nuklearne elektrane Zaporižja dok je bio na putu iz elektrane u grad Enerhodar. Ihor Murashov kasnije je pušten, potvrdila je IAEA.

Nesreća u nuklearnoj elektrani mogla bi osloboditi radioaktivni jod u okoliš, koji bi se mogao nakupiti u štitnjači. To najviše šteti djeci koja su zbog velikih doza zračenja u većem riziku od razvoja raka štitnjače. Odrasli nisu pod istim rizikom, a nove finske smjernice više ne preporučuju da osobe starije od 40 godina uzimaju tablete joda u slučaju opasnosti od zračenja.

Sklonište u zatvorenom prostoru primarna je mjera opreza koju treba poduzeti u slučaju opasnosti od zračenja jer je to najučinkovitiji način smanjenja izloženosti zračenju. Uzimanje jodnih tableta sekundarna je dodatna mjera opreza koja se preporučuje osobama u dobi od 40 godina ili mlađima te trudnicama, objavila je vlada u Helsinkiju.

  • +11
NE Zaporižje Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Službe za spašavanje izdat će hitno upozorenje ako se ljudi budu trebali sklonili u zatvorene prostore i uzeti tablete joda.

Smjernice preporučuju da kućanstva s članovima u dobi od 3 do 40 godina nabave tablete joda. Obično je dovoljna jedna doza.

Jod rijetko uzrokuje nuspojave. Međutim, osobe s bolestima štitnjače trebaju biti oprezne. U Finskoj trenutno nema proizvoda s jodom prikladnih za djecu mlađu od tri godine. Javno zdravstvo nabavit će tablete joda primjerene djeci mlađoj od tri godine te će odrediti najbolji način njihove podjele roditeljima te djece i trudnicama, a regionalni pružatelji zdravstvenih usluga obavijestit će stanovništvo kada takav proizvod s jodom bude dostupan.