KRIZNA SITUACIJA

Otet libijski ministar koji je ustao protiv Gadafija

23.02.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon što je bivši ministar unutarnjih poslova rekao da je podnio ostavku da bi podržao protuvladine prosvjednike, libijska vlada je priopćila da je otet, javlja CNN

Abdul Fattah Junis al Abidi rekao je CNN-u u srijedu da je podnio ostavku u ponedjeljak nakon što je čuo da je 300 nenaoružanih civila ubijeno u Bengaziju. Optužio je libijskog vođu Moamera Gadafija za planirani napad na civile.

No isti dan libijski državni mediji izvijestili su da ga je otela 'banda' u Bengaziju. Svjedoci su izvijestili da je Bengazi preuzela opozicija. Također su izjavili za CNN da su vidjeli Al Abidija u nedjelju i ponedjeljak u Bengaziju, gdje je sudjelovao u prosvjedima.

CNN nije mogao dobiti izvješća za područja izvan Bengazija jer libijska vlada strogo kontrolira komunikacije te nije odgovorila na zahtjeve CNN-a da mu omogući pristup. CNN je intervjuirao brojne svjedoke preko telefona.

Libijska državna televizija je javila da su libijske snage upozorile da će oni koji su odgovorni za otmicu 'biti progonjeni'.

Ranije u srijedu, Al Abidi je kazao da je napustio vladu i da podržava prosvjednike.

'Gadafi mi je rekao da planira koristiti avione protiv prosvjednika u Bengaziju, a rekao sam mu da to znači da će poginuti tisuće ljudi', izjavio je Al Abidi u telefonskom razgovoru u srijedu za CNN.

Nazvao je Gadafija 'tvrdoglavim čovjekom' koji neće odustati.

'On će ili počiniti samoubojstvo ili će ga netko ubiti', rekao je Al Abidi, koji poznaje Gadafija još od 1964. godine.