CENTAR ZA LGBT RAVNOPRAVNOST

'Osuđeni neonacist ne smije raditi ništa na izradi popisa!'

07.04.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Nakon što je u medijima objavljeno da je kao popisivač stanovništva zaposlen i pravomoćno osuđen neonacist M.S., isti je uklonjen s tog posla, ali je zato Državni zavod za statistiku odmah objavio da će mu pokušati naći zamjenski posao. Iz Centra za LGBT ravnopravnost upozoravaju da nerehabilitirani neonacist ne bi smio obavljati nikakve poslove na izradi popisa stanovništva

U priopćenju za medije Centar za LGBT ravnopravnost zahvaljuje županu Kožiću zbog odgovora na 'pritužbu od 3. travnja na popisivača u Svetoj Nedjelji M.S., kojemu traje trogodišnji rok kušnje zbog

kaznenih djela rasne i druge diskriminacije opisanih i kažnjivih Kaznenim zakonom u članku 174. stavcima 2 i 3, te članku 89. KZ-a, stavak 36, a u kojem se potvrđuje da mu je oduzeto ovlaštenje popisivača'.

Ipak, u Centru izražavaju zabrinutost zbog 'preporuke Državnog zavoda za statistiku da se za M.S. pronađe 'drugo zaduženje u okviru poslova popisa, u kojem neće biti u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podacima'. Upozoravaju da se župan Kožić na to direktno ne očituje u svom odgovoru, već samo da Povjerenstvo, na čijem je čelu, 'nije imalo nikakvog saznanja o presudi te da je M.S. korektno obavljao posao i u skladu s propisanom metodologijom'.

Centar za LGBT ravnopravnost, u svakom slučaju, podržava nastojanja RH da radi na rehabilitaciji osuđenika kaznenih djela, ali upozorava da pri tome mora voditi iznimnu pažnju da ih se ne rehabilitira na način da im se daju radna mjesta na kojima mogu prakticirati postupanja zbog kojih su osuđeni.

Upozoravaju stoga da su dobro upoznati s informacijom da M.S., koji, podsjećamo, na sudu nije izrazio žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uvjerenja i postupanja, nije ni na koji način promijenio svoj svjetonazor, a čak nije ni 'na putu da stigne na put resocijalizacije', te stoga svakako ne bi trebao biti od povjerenja javnim institucijama, koje novcem poreznih obveznika plaćaju naknadu za rad na izradi popisa.

U Centru kažu da 'ne mogu sakriti svoju zabrinutost što osobe i institucije odgovorne za provedbu popisa stanovništva nisu unaprijed poduzele sve mjere za zaštitu interesa i sigurnosti stanovništva, već su za tako važan i delikatan posao angažirale osobe bez ikakvog kriterija, što također u svojem priopćenju priznaje DZS'.

S obzirom na gore navedeno, smatraju da se M.S. ne smije baviti nikakvim poslovima u okviru izrade popisa stanovništva, naročito s obzirom na delikatnost i samu bitnost izrade popisa u svim njegovim segmentima.