POBUNA U RIJECI

Ostrogović: Filipović osniva Vijeće građana nakon pobjede HDZ-a na mjesnoj razini

04.10.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović ustvrdio je u srijedu kako gradonačelnik Rijeke Marko Filipović osniva Vijeće građana kao usporedan način rada na razini mjesne samouprave, nakon što je HDZ osvojio većinu riječkih mjesnih odbora

Ostrogović je na HDZ-ovoj konferenciji za novinare istaknuo da je ta politička stranka bila relativni pobjednik proteklih izbora za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, osvojivši pobjedu u većini MO.

"Kad je SDP izgubio kontrolu nad mjesnim odborima, gradonačelnik je potpuno pogrešno, licemjerno i manipulatorski odlučio uvesti novo i izmišljeno tijelo, Vijeće građana. Cilj je umanjiti važnost vijeća mjesnih odbora i poniziti ljude koji djeluju u njima", ustvrdio je.

Filipović time prikriva svoju nesposobnost i nerad te pokazuje strah od legitimno izabranih vijeća mjesnih odbora, zaključio je Ostrogović.

Vijeće građana je novi oblik sudjelovanja građana u kreiranju politika na lokalnoj razini, a u Rijeci se uvodi prvi put u Hrvatskoj. Na nasumično odabranih 1000 adresa u Rijeci upućeni su pozivi građanima za sudjelovanjem, a nakon toga će anketari obići te adrese i izlučiti 34 osobe različitog spola, dobi i mjesta stanovanja kako bi predstavljali što vjernije građane cijeloga grada. Oni će tijekom dva mjeseca razgovarati, analizirati stanje i donijeti preporuke vezane uz poboljšanje rada mjesne samouprave u Rijeci. Njihove odluke nisu obavezujuće, ali tijela gradske uprave moraju obrazložiti zbog čega ih prihvaćaju ili odbijaju.