PREDSJEDNIK NA KVARNERU

Milanović nahvalio Rijeku, komentirao članstvo Hrvatske u EU: Nisam oduševljen

12.06.2023 u 22:06

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom riječkog Gradskog vijeća u ponedjeljak je obilježen Dan sv. Vida i Dan Grada Rijeke, nazočio je i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je tom prigodom kazao kako je Rijeka kroz povijest zadržala ljepotu, otvorenost i smisao za drugačije

Milanović je naveo da je Rijeka oslobođena 1945. godine "iz perspektive Slavena i Hrvata prije svega, a iz nečije druge perspektive je zauzeta".

"Oslobodila ju je vojska koja se zvala narodnooslobodilačka vojska, a o tome treba govoriti. Ne toliko radi antifašizma, jer je u antifašizmu bilo svakakvih ljudi, i onih koji su se na spomen riječi demokracija hitro hvatali za kundak, nego jer je za hrvatske interese u toj fazi hrvatske povijesti to bilo važno", rekao je predsjednik.

Govoreći o članstvu Hrvatske u EU, istaknuo je da "nije ni ushićen niti oduševljen", ali da bi i danas bio za pridruženje u kontekstu tadašnjeg vremena. "Ne smijemo dopustiti da u toj velikoj zajednici kao mali narod i mala zajednica budemo samo statistički podatak i ništa više", zaključio je. Moramo dati sve od sebe da okolnosti što bolje razumijemo, ali ne se zanositi da je baš to idealni put, rekao je Milanović.

Filipović: Prioritet bila pomoć građanima zbog inflacije i energetske krize

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je istaknuo da je u proteklih godinu dana gradskoj vlasti prvi zadatak bila pomoć građanima zbog inflacije i energetske krize. "Podigli smo cenzuse socijalnog programa, kako bismo osigurali da, uz Vladine mjere, zaštitimo najugroženije građane. To je uostalom i politika socijaldemokratske vlasti, naveo je".

Nastavljena je realizacija brojnih projekata u gospodarstvu i infrastrukturi, naveo je, dodajući da “kad već središnja vlast tako jednostavno poreznu reformu prelama preko leđa gradova, trebala bi imati na umu da se svi ti projekti realiziraju proračunskim novcem naših građana".

  • +7
Zoran Milanović na domjenku na balkonu riječkog kazališta Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki nadbiskup Mate Uzinić je u svom govoru izdvojio zajednički projekt gradske vlasti i nadbiskupije, pomoći migrantima u tranzitu kroz Rijeku. Umjesto da se pridružimo mržnji, pokazali smo da se može drugačije, jer mržnja nije rješenje, rekao je.

Okupljene je pozdravila i predsjednica Gradskog vijeća Rijeke Ana Trošelj.

Nagrada za životno djelo Grada Rijeke dodijeljena je Ljubomiru Španjolu-Pandelu i to za izniman doprinos u razvitku Rijeke na području stanogradnje, gospodarstva i sporta. Potaknuo je u tvrtkama Luka Rijeka i Adriagradnja model moderne stanogradnje putem kojeg se izgradilo na stotine stanova u Rijeci. Bio je predsjednik HNK Rijeka, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u jednom od najuspješnijih desetljeća riječkoga kluba.

Godišnje nagrade Grada Rijeke dobili su Ivica Nikolac za doprinos promicanju fotografske umjetnosti i međunarodnu promidžbu riječkih umjetnika, Slobodan Čegar za vrhunska sportska ostvarenja u dizanju utega, glazbenik Sandro Bastiančić, Luči Vidanović za maštoviti te inovativni lutkarski i scenografski izričaj predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, književnik Zoran Žmirić i Bojana Ćulum Ilić za doprinos razvoju suradnje sveučilišta i lokalne zajednice.