(NE)JEDNAKOST PRED ZAKONOM

Ostojićevo kalkulantsko licemjerje oko Savske

25.02.2015 u 12:10

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je na press konferenciji pokušao objasniti zbog čega nije zabranio ilegalni prosvjed koji već četiri mjeseca traje u Savskoj, iako mu zakon daje tu mogućnost. Pritom je, doduše, samo uspio potvrditi svoju reputaciju političkog cinika i kalkulanta

Nažalost, sve što je uspio dokazati na toj press konferenciji to je da zakoni u Hrvatskoj ne vrijede za sve jednako. Podsjetimo, policija je tportalu prije gotovo mjesec dana (i to iz drugog pokušaja) potvrdila da je prosvjed u Savskoj 66 ilegalan jer nije prijavljen policiji, što su prosvjednici dužni napraviti po Zakonu o javnom okupljanju.

Naravno da bi policija rastjerala svaki drugi višemjesečni ilegalan skup s kojeg se, blago rečeno, odašilju prijeteće poruke svima onima koji ne misle kao prosvjednici. No ni mjesec dana nakon što je tportalu potvrđeno da je skup u Savskoj ilegalan, policija po tom pitanju nije poduzela ama baš ništa. Iz zagrebačke policije u međuvremenu su priopćili da istražuju tko je organizator skupa u Savskoj, što je nadrealno samo po sebi s obzirom na to da organizatori skupa, Đuro Glogoški i Josip Klemm, gotovo svakodnevno istupaju u javnosti u ime prosvjednika u Savskoj.

U krajnju ruku, i sam ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na jučerašnjoj presici eksplicite je ustvrdio da zna kako su upravo Glogoški i Klemm organizatori prosvjeda u Savskoj, pa se postavlja pitanje zašto policijski istražitelji, koji navodno tragaju za organizatorima skupa, jednostavno nisu pitali svog šefa i dobili bi tu informaciju. Ostojić je, usput, kao jedan od razloga za protivljenje zabrani skupa u Savskoj naveo činjenicu da je skup 'miran', a koliko je skup 'miran' imali smo priliku vidjeti u noći predsjedničkih izbora, kad su prosvjednici u Savskoj priredili nemali vatromet uz petarde nakon što je postalo jasno da je Kolinda Grabar Kitarović postala predsjednica Hrvatske.

Pritom je Ostojić ustvrdio kako je dosad zabranio samo jedan skup, koji je prozvao 'neonacističkim', iako je on, za razliku od prosvjeda u Savskoj, bio uredno prijavljen. Usput budi rečeno, spomenuti je prijavljeni skup, koji se trebao održati pod krinkom domoljublja odnosno pod nazivom 'Za generale', Ostojić zabranio jer je unaprijed procijenio da će s njega biti upućivane 'šire poruke koje bi sigurno bile protivne Ustavu RH'.

Kako je Ostojić mogao unaprijed znati što će biti rečeno na 'neonacističkom' skupu, a ni nakon četiri mjeseca nije uspio shvatiti da se i iz šatora u Savskoj odašilju poruke koje su itekako suprotne Ustavu (širenje mržnje po nacionalnoj osnovi, nepriznavanje jednakosti svih građana pred zakonom itd)? Bila bi to vječna tajna da i vrapcima na grani nije kristalno jasno to da je Ostojićevo (a posredno i Milanovićevo) licemjerje utemeljeno na strahu od eskalacije sukoba s radikalima, ali i političkoj kalkulaciji, s obzirom na to da produljeni boravak ekstremnih desničara u Savskoj iritira sve veći broj građana, što u konačnici ide na ruku SDP-ovoj vlasti.