PRIVATNO I JAVNO ZDRAVSTVO

Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

06.04.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o kombiniranom radu liječnika u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, te naglasio kako će se tu sada uvesti reda.

‘Nažalost, zadnjih osam godina radi tko hoće i kako hoće jer je tako dozvolio zakon i sad ćemo u to uvesti reda. Nakon sto dana hijerarhije i prioriteta, u slijedećih sto dana nam i to pitanje dolazi na dnevni red’, kazao je ministar Ostojić u izjavi novinarima nakon posjete Domu za starije i nemoćne osobe Trnje.

Podsjetio je da se u zadnjih 15 godina sedam puta mijenjao zakon po tom pitanju. Od 1995. je to bilo dozvoljeno samo za sveučilišne profesore, a dok sam bio zamjenik ministrice zdravlja to smo ukinuli i moglo se raditi ili javno ili privatno, kazao je te dodao da postoji i sustav da se može raditi dopunski, popodne i vikendom, kad se ispuni kvota u bolnici.

Na pitanje novinara o pušenju u restoranima te jesmo li blizu ‘austrijskom modelu’ gdje je to dozvoljeno uz dobru ventilaciju, ministar Rajko Ostojić je odgovorio da i kao liječnik i kao sveučilišni nastavnik ima jasno stajalište o pušenju - da je ekstremno štetno i da dovodi do niza kroničnih nezaraznih bolesti i do 15-ak karcinoma.

‘Pušenje je štetno i sadašnji će se zakon poštovati u potpunosti. Dapače, ministarstvo zdravlja je posljednjih tjedana poslalo niz ekstra sanitarnih inspekcija’, rekao je Ostojić i naglasio da će o svim daljnjim eventualnim promjenama odlučiti Vlada dodajući da to za sada nije bio prioritet ni koordinacije, niti stručnih radnih skupina.