OD PRVOG DANA

Ostojić spojen na respirator da bi štedio snagu

21.07.2014 u 20:01

Bionic
Reading

Zdravstveno stanje potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i dalje je ozbiljno, ali stabilno. Iako su mu pluća zdrava, neslužbeno se saznaje da je Ostojić od prvog dana na respiratoru kako bi mu organizam mogao štedjeti snagu i koristiti je za borbu protiv bolesti, izvijestio je RTL Danas

Dobri poznavatelji ovog stanja kažu da kod pacijenata mali pomaci mogu značiti mnogo, ali i ne moraju, izvještava RTL Danas.

'Svaki pomak u praćenju bolesnika, a obično pratimo markere sepse, dobar su znak. Međutim s obzirom na složenost bolesti, s obzirom na imunološko stanje i genetsku predispoziciju o kojoj se u zadnje vrijeme govori, vrlo je teško na osnovi malih pomaka predvidjeti definitivan ishod liječenja', pojasnio je predsjednik Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu Ino Husedžinović

Liječenje najčešće znači kiruršku intervenciju te tretman antibioticima. No kako se sepsa sve češće pojavljuje, a smrtnost od nje raste, liječnici u zadnje vrijeme uz redovnu primjenjuju i takozvanu potpornu terapiju.

'Ona ide u smjeru čišćenja krvi od svih medijatora, kako upalnih, tako i proupalnih. Vjerujemo da je to metoda koja će se pokazati kao značajno poboljšanje u liječenju septičkih bolesnika', istaknuo je Ino Husedžinović.

Ministru Ostojiću, koji se na zagrebačkom Rebru bori za život, sa svih strana stižu želje za oporavak, posebno na društvenim mrežama.

Prilog RTL-a možete pogledati ovdje