TURISTIČKA SEZONA

Ostojić očekuje sedam milijardi eura

09.04.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Ministar turizma Veljko Ostojić sastao se danas u Opatiji s gradonačelnikom Ivom Dujmićem, direktoricom Turističke zajednice Jasnom Doričić Sanković i predstavnicima Liburnia Riviera Hotela te je na obnovljenoj terasi hotela Kvarner izjavio novinarima da bi bio zadovoljan kada bi se broj noćenja i dolazaka zadržao na razini iz 2011, ali uz bolji financijski rezultat

'Pozivam sve turističke kompanije da u skladu sa skorim smanjenjem PDV-a na turističke usluge pažljivo razmotre vlastitu politiku cijena jer cijene su ključ naše konkurentnosti. Teško je predviđati turističke rezultate, pogotovo jer se dvije trećine bookinga radi samo dva tjedna prije dolaska gostiju, no bili bismo izuzetno zadovoljni da se ponove brojke iz 2011, što se dolazaka i noćenja tiče, a cilj nam je doći do sedam milijardi ukupnih primitaka od turizma ove godine', rekao je Ostojić te poručio da treba biti optimističan.

Ministar je s gradonačelnikom, predstavnicima Turističke zajednice i najveće hotelske kuće na Kvarneru LRH razgovarao o njihovoj suradnji, dosadašnjim turističkim rezultatima i načinima povećanja turističke potrošnje te ih pohvalio jer, kako je rekao, ono što se proteklih godinu i pol dana događalo s LRH - pokrenuto restrukturiranje i poboljšanje poslovnih rezultata - nije tipično za hrvatski turizam i to treba pohvaliti, a suradnja također otvara mogućnost da Opatija postane cjelogodišnja turistička destinacija.


U Opatiji je za Uskrs boravilo oko 4.000 gostiju, a u hotelskom smještaju je ostvareno oko 10.000 noćenja, unatoč kiši. Danas, na neradni ponedjeljak, Opatiju je ipak obasjalo sunce, pa turisti iz Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, ali i domaći gosti, uživaju u 'staroj dami'. Ostojić je zadovoljan rezultatima za uskrsne blagdane, što je, prema njegovim riječima, dokaz da je Hrvatska atraktivno turističko odredište, unatoč nepovoljnim okolnostima na tržištu.

Na novinarsko pitanje o rješenju problema blokiranih 25 posto plus jednu dionicu Liburnia Riviera Hotela u vlasništvu grada Opatije, Ostojić je, svjestan da to predstavlja problem za cijelu destinaciju, obećao da će Vlada, Grad i LRH zajedno raditi na tome da se pronađe rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Iako svi i dalje zastaju ispred nekoliko napuštenih hotela na samoj gradskoj prometnici, poput hotela Paris i Zagreb, što predstavlja ruglo Opatije, ministar je posebno pohvalio ulaganje u najstariji opatijski hotel Kvarner.

'Uložiti 35 milijuna kuna u ovakvim uvjetima sasvim sigurno nije mala stvar, no još je važnije da Liburnia Riviera Hoteli imaju razrađen plan ulaganja u gotovo sve svoje objekte', zaključio je Ostojić pa se uputio u Gračišće na 10. Smotru vina središnje Istre.