NEKA POLICIJA ODRADI POSAO

Ostojić nije htio komentirati slučaj gušenja 18-mjesečne bebe

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.04.2012 17:07
  • Objavljeno 11.04.2012 u 16:52
Rajko Ostojić

Rajko Ostojić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nije želio komentirati nedavni slučaj gušenja kamenčićima 18-mjesečne djevojčice iz Zagreba, rekavši samo kako je zatražio izvješće svih zdravstvenih ustanova kojima su se za pomoć obratili djetetovi roditelji, a svoje će mišljenje, kazao je, iznijeti kada dobije 'pravorijek kriminalističke obrade'

'Dobio sam izvješće svih zdravstvenih ustanova u kojima je precizno i taksativno navedeno kada je obitelj došla u pojedine zdravstvene ustanove i koje su mjere primjenjivane, a slučaj je u kriminalističkoj obradi pa ga ne želim komentirati dok ne dobijem pravorijek te obrade', poručio je ministar zdravlja.

Obitelji nastradalog djeteta izrazio je sućut, a svoje će mišljenje, kazao je, dati nakon kriminalističke obrade.

Otac stradalog djeteta, kako pišu mediji, pokušao je u petak, nakon što je djevojčica progutala ili udahnula kamenčiće sam ih izvaditi, a kako mu to nije polazilo za rukom otišao je u središte Hitne pomoći u Heinzelovoj, gdje su mu navodno rekli kako djetetu nije ništa te su mu preporučili da se javi na Rebro.

Najprije su mu, ispričao je novinarima, odbili dati sanitetski prijevoz, a kada ga je konačno dobio, vozilo ga je s djetetom umjesto na Rebro odvezlo u KB Merkur, odakle su ga dalje poslali na Rebro. Na Rebru ih je dočekalo sedam liječnika, ali dijete nisu uspjeli spasiti.

Ministri zdravlja Crne Gore i Hrvatske, Miodrag Radunović i Rajko Ostojić potpisali su danas Memorandum o suradnji u području zdravstva i medicinskih znanosti između dviju država koji podrazumijeva razmjenu informacija i stručnjaka te prijenos znanja u pojedinim područjima medicine.

Suradnja s crnogorskim Ministarstvom zdravlja

Crnogorski ministar Miodrag Radunović kazao je kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s institucijama hrvatskog zdravstvenog sustava, a posebno je istaknuo suradnju crnogorskih liječnika s Regionalnim centrom za donaciju i transplantaciju organa u Zagrebu koji je dio zdravstvene mreže jugoistočne Europe (SEEHN).

Kada je riječ o suradnji na razini dvaju ministarstava, Radunović je naglasio kako će Crna Gora pokušati koristiti ono što je u Hrvatskoj jako dobro, a to je brend zdravstva.

'Hrvatska postaje regionalni lider u zdravstvu, a ono što posebno impresionira su dostignuća u domeni transplantacije organa i donorstva', rekao je crnogorski ministar dodavši kako su dosadašnja iskustva s kolegama iz Hrvatske pozitivna, a velik dio njih dolazi u Crnu Goru i pomažu u reformskim procesima u toj zemlji.

'Ovim dokumentom detaljnije preciziramo daljnju suradnju, koja se ne odnosi samo na transplantacijsku kirurgiju, već i na razmjenu znanja, medicinskih stručnjaka i usluga iz svih područja. Također, njime definiramo i pomoć u aktivnostima koje se provode oko pridruživanja EU, kao i u suradnju u prevenciji i ranom otkrivanja karcinoma, te izradi protokola, smjernica, vodiča i standarda dobre prakse', kazao je Radunović.

Zdravstvena i medicinska suradnja s Crnom Gorom za Hrvatsku, po riječima hrvatskog ministra zdravlja Rajka Ostojića, znači promociju naših dostignuća u području transplantacijske medicine, u kojoj je Hrvatska danas vodeća u svijetu, kao i u područjima kardiokirurgije i neurokirurgije.

'Takvom suradnjom želimo vratiti sjaj hrvatskoj medicini, kako bi ona ponovno postala regionalni lider, kakav to već jest u transplantaciji organa', kazao je ministar Ostojić.

Podsjetio je da je već potpisan i ugovor s Federacijom BiH, a plan je proširiti takve ugovore i na sve zemlje jugoistočne Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi