RAZVOJ ZAPADNE OBALE

Ostavka palestinskog premijera komplicira planove SAD-a

14.04.2013 u 20:05

Bionic
Reading

Palestinski dužnosnici izrazili su u nedjelju uvjerenost da ostavka palestinskog premijera Salama Fayyada, kojega podržava SAD, neće omesti planiranu inicijativu Washingtona za razvoj Zapadne obale

Fayyad je u subotu dao ostavku nakon mjeseci napetosti u odnosima s Mahmudom Abasom i, dok SAD nastoji oživjeti mirovne razgovore s Izraelom, u neizvjesnosti ostavio palestinske vlasti koje imaju ograničene ovlasti na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

On je otišao manje od tjedan dana nakon što ga je posjetio državni tajnik SAD-a John Kerry i objavio da će Washington napraviti plan za uklanjanje "uskih grla i prepreka" gospodarskom razvoju Zapadne obale.

Fayyad, bivši dužnosnik Svjetske banke obrazovan u SAD-u, imenovan je 2007. i hvaljen je na Zapadu za njegove napore u razvoju institucija potrebnih za buduću palestinsku državu. Njegova je popularnost među običnim građanima, međutim, stalno padala uslijed stope nezaposlenosti od 25 posto i rasta cijena.

Palestinski dužnosnici su rekli da Fayyad neće raditi na razvojnim planovima SAD-a kao prijelazni obnašatelj premijerske dužnosti.

Jedan je dužnosnik, međutim, rekao da "svi znaju da je pomoć namijenjena palestinskom narodu a ne samo jednom čovjeku" a provedbu inicijative nadzirat će predsjednik Mahmud Abas i skupina po njegovom izboru.

Hanan Ašravi, viši dužnosnik Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je da je Fayyadova ostavka pitanje unutarnje politike i ne bi trebala utjecati na nastojanja Zapada da se osnaži palestinsko gospodarstvo.

"Bilo bi kontraproduktivno i otvoreno uplitanje kazniti nas za domaću političku odluku do koje je stanje već dugo vodilo", rekao je Ašravi.