24 PORUKE S LETA AF 447

Ostali zrakoplovi nisu prijavili olujno nevrijeme

06.06.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Air Franceov Airbus A330 koji se u noći na ponedjeljak srušio u Atlantski ocean, odaslao je 24 poruke o kvaru na uređajima u manje od pet minuta, objavio je u subotu Ured za istragu i analizu (BEA), zadužen za tehničku istragu s francuske strane

RECIFE - Dvadeset četiri poruke ACARS (poruke o smetnjama, kvaru ili prekidu rada) odaslao je zrakoplov koji je iz Rio de Janeira letio u Pariz, rekao je Alain Bouillard, zadužen za istragu u BEA-i. Posljednja poruka o položaju zrakoplova odaslana je u 4.10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Po riječima direktora BEA-e Paula-Louisa Arslaniana, poslano je više poruka o 'kvaru i o prekidu rada' uređaja, među kojima i na automatskom pilotu. Poruke o kvaru zrakoplovi odašilju i ako pilot 'namjerno' isključi uređaj, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

Zanimljivo je da najmanje 12 zrakoplova koliko ih je letilo nad istim područjem kao i nestali zrakoplov Air Francea u trenutku nestanka nije prijavilo probleme na letovima, meteorološke poteškoće niti vremenske nepogode. Samo je Air France otprilike u to vrijeme imao još tri leta za Pariz - iz Sao Pauloa, Buenos Airesa i Rio de Janeira - koji su bez problema stigli do odredišta, a španjolski Air Iberia u isto vrijeme stigli su iz Brazila u Madrid beu ikakvih problema.

Brazilsko zrakoplovstvo (FAB) i mornarica u petak nisu izvukli nijednu krhotinu Air Franceova Airbusa, petog dana potrage, objavio je vojni glasnogovornik u Recifeu. 'Ništa nismo pronašli, ali to ne znači da nemamo indicija' u potrazi za zrakoplovom koji se srušio nad Atlantikom s 228 putnika i članova posade, rekao je general Ramon Cardoso na tiskovnoj konferenciji u Recifeu, gdje je krizni stožer.

Cardoso je rekao da se 'pretraživanje neće prekinuti' i da će se nastaviti 'sve dok postoji bilo kakva nada da će se nešto pronaći'. Loše vrijeme na tom području, oko 1.000 km od brazilske obale, jako je otežalo potragu iz zraka koja se obavlja golim okom, priznao je general.

Velik broj predmeta koji su uočeni proteklih dana u pojasu dugom 5 km, poput sjedalica zrakoplova, električnih vodova i unutarnjih obloga zrakoplova 'više se ne vide', po njegovim riječima, zbog snažnih struja koje su ih raznijele. 'Krhotine su malene, a područje veliko. Ostaci koji su plutali mogli su potonuti', dodao je.

U subotu će zrakoplov R-99 opremljen radarom - koji je uočio prve krhotine - isploviti iz arhipelaga Fernando de Noronha kako bi temeljito pročešljao to područje i prikupljene podatke predao zrakoplovima FAB-a, kazao je. Podsjetio je da je potraga u ovlasti Brazila, a istraga u ovlasti Francuske, napomenuvši da su izgledi za pronalazak preživjelih 'gotovo nikakvi'.

Manja skupina obitelji žrtava u petak je nakratko posjetila Recife, na sjeveroistočnoj obali Brazila, kako bi se upoznala s operacijom traganja za zrakoplovom.