JOSIPOVIĆ ZA LIST POBJEDA

'Osovina Zagreb - Beograd ne postoji'

10.10.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak u intervjuu za podgorički list Pobjeda kako je Crna Gora ostvarila značajan napredak na unutarnjem planu i u odnosima sa susjednim državama što je sve važna preporuka za što skorije pokretanje pregovora o članstvu u EU, posebice istaknuvši dobre odnose Hrvatske i Crne Gore

'Crna Gora je odlučno ostavila lošu povijest iza sebe', kazao je Josipović istaknuvši kako su 'ambiciozna unutarnja politika, otvorenost za investicije, uvođenje eura kao valute i jasna želja da se sa svim susjedima živi u miru i suradnji velika preporuka za otvaranje pregovora' s EU.

Josipović je podsjetio da su odnosi Hrvatske i Crne Gore vrlo dobri te da postojeća otvorena pitanja značajno ne utječu na međudržavne odnose.

'Naravno, postoje i repovi iz rata, ali oni više ne dominiraju našim odnosima. Sigurno, u pograničnim krajevima i u Dubrovniku postoji posebna osjetljivost na ratna vremena. Ali i tamo se jasno razumije da je perspektiva naših odnosa mir i suradnja, zajednički projekti, međusobno razumijevanje. Uopće ne sumnjam u to da će suradnja jačati. I zajednički infrastrukturni objekti su, zasigurno, i mogući i poželjni. Ali na politici je da gradi dobre odnose i omogući projekte. A što će se od njih ostvariti, zavisi od interesa i jasne računice', kazao je Josipović.

Osvrćući se na česte spekulacije, osobito u Hrvatskoj, da ima 'prebliske' odnose sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, Josipović je kazao da su te kritike neosnovane.

'Nema nikakve osovine Zagreb - Beograd. Hrvatska politika otvorena je prema susjedima. Uostalom, i s crnogorskim vodstvom sam se često nalazio, formalno i neformalno. Mislim da je razumljivo da su kontakti Hrvatske i Srbije česti, jer između naših država ima najviše problema koje treba riješiti. Mislim da moraju biti i još češći. Drago mi je da želja za rješavanje tih problema postoji i kod Tadića', kazao je hrvatski predsjednik i dodao da se mnogo češće susreće sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, ali da ti susreti 'nisu toliko predmet javnog interesa jer sa Slovenijom ne postoje takvi problemi'. Hrvatski predsjednik je dodao da dio hrvatske političke scene ne želi jačanje odnosa sa Srbijom i rješavanje problema između dviju država te da iz tih krugova najčešće dolaze prigovori o stvaranju 'nekakve osovine'.

Osvrćući se na odnose u regiji, hrvatski predsjednik je rekao da ne vjeruje da su moguće nove destabilizacije na Balkanu niti rat i neprijateljstvo na području država bivše Jugoslavije, ali je dodao da 'mudra i odgovorna politika uvijek mora biti na oprezu i neumorno graditi mostove prijateljstva'.

Josipović ističe da su odnosi u regiji bolji nego prije par godina 'bez obzira na povremene iskre i zaoštravanja'. On smatra i da će se svi aktualni problemi, poput onih s optužnicama između Hrvatske i Srbije, riješiti 'kad se shvati da se sporovi i problemi mogu rješavati samo razgovorom'.