DJECA UPOZNAJU MEDIJE

Osnovnoškolci iz Šestina u posjetu tportalu doznali da se svemu što napišu na internetu može ući u trag

17.04.2018 u 16:58

Bionic
Reading

Jedanaest učenica i učenika 5. razreda Osnovne škole Šestine u pratnji profesorice Vitarnje Gamulin boravilo je na radionici 'Djeca upoznaju medije', organizirane na tportalu u sklopu Dana medijske pismenosti

Riječ je o projektu proizašlom iz kampanje Agencije za elektroničke medije (AEM) i UNICEF-a 'Birajmo što gledamo', a koja je pomoću različitih primjera prikazala mogući utjecaj medija na djecu i roditelje.

U međuvremenu su oko teme medijske pismenosti okupili i druge partnere koji svojim djelovanjem doprinose podizanju medijske pismenosti u Hrvatskoj, a među njima su Akademija dramske umjetnosti, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez te brojni drugi suradnici.

Ove godine od sredine travnja do sredine svibnja oko tisuću učenika iz 90 škola diljem Hrvatske posjetit će jednu od 11 velikih medijskih kuća u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Splitu.

U posjetu jednom od vodećih hrvatskih news portala školarci OŠ Šestine upoznali su se s osnovama novinarske profesije, kao i metodama i alatima rada.

  • +14
Posjet OŠ Šestine Tportalu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sasvim očekivano, osnovnoškolci iz Šestina najviše interesa pokazali su za rubrike sport i lifestyle, a potpun muk zavladao je kada im je administrator tportala Bojan Polojac objasnio da se manje-više svemu što se napiše na internetu može ući u trag, ali i da se za svaki komentar koji ostave ispod nekog od tekstova može utvrditi tko ga je i odakle napisao.

'On je kao FBI', bio je jedan od komentara učenika, a zanimalo ih je i kako nastaju fotomontaže te što točno rade lektori.

Učenici su, poput pravih profesionalaca, napravili intervju s glavnom urednicom Danijelom Jozić te uzeli izjavu od urednika Vijesti Vanje Moskaljova, rekavši kako će to sve biti u članku koji će razredna novinarka Kiara napisati za njihove školske novine.

Posjet redakciji, kako to nalaže dobar običaj, završili su okrepom u kantini, gdje su učenici još malo porazgovarali s urednicima, a u opuštenoj atmosferi nije nedostajalo ni šale i dobrih viceva.