DIGLI SE NA NOGE

Osniva se Stožer za zaštitu općine Dvor od nuklearnog otpada

09.04.2015 u 07:28

Bionic
Reading

Osniva se Stožer za sprečavanje odlaganja radioaktivnog otpada u općini Dvor, najavljuje skupita tamošnjih političara. Ivan Nekvapil, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Sisačko moslavačke županije i Branimir Joka, nezavisni vijećnik Općine Dvor najavili su da će pokušati spriječiti Državni zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost da se radioaktivni otpad uskladišti na prostoru općine Dvor

Hrvatska će u idućih sedam godina na raspolaganju imati više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih investicijskih fondova, od čega će više od 20 milijardi biti namijenjeno je za zaštitu okoliša, javlja HRT.

Dio tog novca namijenjen je skladištenju nuklearnog otpada iz nuklearke Krško, za koji je dužna brinuti se i Hrvatska. No zbog toga su na nogama stanovnici općine Dvor, koju je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost obavijestio da je odabrana kao jedna od četiri moguće lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada. Stanovnici Dvora te najave dočekali su uglavnom sa strahom. Oni naime uglavnom žive od poljoprivrede. Podijeljeni su u razmišljanjima što bi odlagalište radioaktivnog otpada značilo za njihov kraj.

Načelnik općine Dvor Nikola Arbutina gostujući u Dnevniku 3 izjavio je da se prije svega mora voditi računa o zdravstvenom stanju odnosno ekološkoj strani priče, a tek onda o subvencijama koje bi odlagalište donijelo općini. Nije mogao odgovoriti na pitanje 'novac ili čuvanje okoliša'.

Hoće li u Dvoru biti odlagalište ili ne, tek trebaju pokazati studije. Naime, Hrvatska je od Europske unije dobila rok do 1. kolovoza za donošenje Nacionalnog programa zbrinjavanja otpada, uključujući i polovinu onoga što trenutačno skladišti Nuklearna elektrana Krško.

Ekološke udruge su na nogama. Smatraju da bi odlagalište zauvijek promijenilo sliku kraja, koji se želi baviti ekološkom poljoprivredom i turizmom. U Državnom zavodu za radiološku sigurnost tvrde da konačna lokacija još nije odabrana. Kako sada stvari stoje, stanovnici Dvora će u prosvjed, tvrdi HRT.