imao je sreće

Osmogodišnji dječak iz Zagreba prebolio je Covid-19, a da nije ni znao. Onda mu je naglo pozlilo, liječnici su ga jedva spasili: Urušio se u par sati

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 13.05.2021 22:31
  • Objavljeno 13.05.2021 u 22:31
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Nova TV

Petar ima 8 i pol godina. Prebolio je koronavirus, a da nije ni znao. Onda je razvio multisistemski upalni odgovor. Komplikaciju poslije COVID-a

Jednog popodneva mu je pozlilo, kaže nam njegov otac.

'Strahovito veliki puls, kratko disanje, bez kisika, bez zraka. Sami liječnici su rekli da to nisu nikada vidjeli da se dijete toliko urušilo u par sati', rekao je Alen Gibač, otac dječaka za Novu TV.

Sve se dogodilo 21. travnja. Otac je bio preplašen. Nadu nije gubio. Na početku nije ni znao što se točno događa. Samo to da situacija nije dobra.

'Ja sam tek saznao poslije, nisam niti znao da je on u zaraznoj u Fran Mihaljeviću, da mu je srce otkazalo, tu ga je doktor uspio reanimirati i to je to. On mi je rekao da ima kakvih 50 posto šanse da preživi, a ustvari poslije sam saznao da su šanse bile puno manje, 1 posto da će se izvući. Mi smo se nadali cijelo vrijeme. Mi smo se molili za njega da on ozdravi', dodao je otac.

'U dječaka je došlo do razvoja najtežeg oblika multisistemskog upalnog odgovora, oblika karakteriziranog teškim zatajenjem srca čak u jednom trenutku i do srčanog zastoja', rekao je Sandro Desardo s Odjela za intenzivno liječenje djece pri KBC Zagreb. Srčani zastoj dogodio se u bolnici što je bitan moment u preživljavanju, kaže doktor koji je samo jedan u timu onih koji sudjeluju u njegovom liječenju.

'Nismo znali do koje mjere će se srce samo oporaviti. Hoće li će nakon toga trebati ugradnja nekakve trajne mehaničke potpore ili će trebati transplantaciju tako da je na svu sreću ovo završilo na najbolji mogući način', kazala je Sanja Konosić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Osam dana bio je priključen na uređaj koji mijenja srce i pluća.

'Dijete se uspjelo odvojiti od respiratora, međutim nije htio s nama komunicirati sve do dana dok mu nismo rekli da ide na odjel, onda je odjednom propričao. Nitko nije bio sretniji od nas', kazala je Mirjana Saratlija, glavna sestra na odjelu za pedijatrijsku intenzivnu medicinu.

'Srce je sad uredne funkcije to znači da uredno kuca, uredno radi ta pumpa, izgleda kao da se zapravo ništa nije događalo', kaže Dorotea Bartoniček, pedijatrijski kardiolog.

Liječnici na početku nisu bili previše optimistični oko dječakova oporavka. Ali sve ih je iznenadio pa bi Petar uskoro trebao biti pušten kući. 'Svaki dan pita kad će doma, najviše mu nedostaje seka, i prijatelji. Sad je vidio poruku od njih, pjesmu i to - oduševljen je, jedva čeka da ih vidi', rekao je otac dječaka.

Reporterka Nove TV pitala je pedijatra Filipa Rubića i dječje kirurge Dražena Belinu i Željka Đurića iz bolnice što je dovelo do nevjerojatno pozitivnog ishoda. 

Rubić kaže da je kod liječenja bio ključan sveobuhatni pristup pacijentu te dobra reakcija tima iz Infektivne klinike, ali i liječnika s Rebra. Korištena je izrazito agresivna i dugotrajna terapija jer je imao mnogobrojne komplikacije. Dječak je bio priključen na uređaj koji mijenja i srce i pluća.

Dječjeg kardiokirurga Željka Đurića zvali su da dođe na posao baš zbog ovog dječaka. Priznaje da je bilo stresno.

'Bilo je dosta stresno. Došao je u teškom stanju. Radi se o dječaku od osam godina. On je samo jednu godinu stariji od mog sina, za mene je to bilo zahtjevno, ali sam znao da ako se ta agresivna napredna terapija održavanja cirukualcije dobro odradi da ima velike šanse za preživljenje', kazao je Đurić te istaknuo kako je važno govoriti o "ozbiljnosti COVID-19 bolesti kod djece kako bismo izbjegli ovako teške kliničke slike".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!