luda godina

Vakula prognozirao što nas čeka u nadolazećim tjednima, neće se svidjeti ljubiteljima hladnoće

14.08.2019 u 19:34

Bionic
Reading

'Osvježenje je stiglo! I u većini Hrvatske, osim u dijelu Dalmacije, prekinulo niz vrućih dana, koji je ponegdje, primjerice u Makarskoj, dug već 15 dana, a u Šibeniku čak 28 dana. Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najviša temperatura zraka od 6. do 13. kolovoza u Kninu bila visoka kao nikada u dosadašnjoj znanoj povijesti mjerenja tog dijela godine', napisao je u srijedu glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

Sljedećih će dana biti i svježine i vrućine, samo ponegdje možda još i malo oborine, te na Jadranu sigurno još u četvrtak i "buretine". Najizraženije svježine će biti ujutro, uz more uz buru, gdjekad i jaku, s olujnim udarima, te osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle.

Dodatna pozornost u prometu nužna je ne samo zbog meteoroloških uvjeta, nego i zbog mnogobrojnih hodočasnika u marijanska svetišta, kao i zbog povećane gužve zbog početka mnogima produljenoga vikenda. Tijekom njega će ponovno u većini Hrvatske biti vruće, osobito u nedjelju, a i početkom sljedećega tjedna, kada je ponegdje moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

  • +5
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kiša je moguća samo rijetko i kratkotrajno - uglavnom u četvrtak još gdjekoja kap ili kratkotrajni pljusak na istoku i  jugu zemlje, te u u petak u sjevernijim krajevima. Vjerojatnost za novu promjenu vremena, kišu i pad temperature znatnije se poveća sredinom sljedećega tjedna, ali i tada - kao i sada - najvjerojatnije samo prolazno i kratkotrajno.

'Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama - dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost - što nužno ne znači i sigurnost - za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine...', napisao je Vakula.