elpros

Osječka Elektrotehnička škola dobila novu zgradu vrijednu četiri milijuna eura

23.05.2023 u 16:05

Bionic
Reading

Nova zgrada Regionalnog centra kompetencije ELPROS (RCK ELPROS), površine 2000 četvornih metara i vrijedna četiri milijuna eura, otvorena je u utorak u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek

Na završnoj konferenciji projekta istaknuto je da su kroz Operativni program Konkurentnost i koheziju osigurana financijska sredstva za ulaganje u infrastrukturu i opremu, a Elektrotehnička i prometna škola dobila je nove prostorije za radionice i laboratorije koje će biti opremljene modernom specijaliziranom opremom, inovativnim tehnologijama te opremom za rad učenika s teškoćama.

Osječko-baranjska županija je partner na projektu, a župan Ivan Anušić je podsjetio da uz RCK ELPROS u Osijeku ima i RCK Ugostiteljsko-turističke škole.

Tržište rada je pokazalo da su ova zanimanja deficitarna i da nam trebaju osobe koje su spremne raditi te poslove, rekao je Anušić i dodao da se kroz centre kompetentnosti želi osnažiti kvaliteta znanja učenika kako bi bili spremni za tržište rada.

Istaknuo je da je novi američki investitor u Osijeku - tvrtka Jabil već iskazala interes za takav profil zaposlenika. "Nastavlja se nadogradnja i da bi centar zaživio u punom obimu i s najkvalitetnijom opremom trebat će dodatnih pet milijuna eura", poručio je Anušić.

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić istaknuo je kako će učenici i svi odrasli polaznici koji su usmjereni prema elektrotehnici i računarstvu imati priliku stjecati nova znanja, kompetencije i vještine.

"Vjerujemo da ćemo od nove školske godine u rujnu imati priliku znanja stjecati u suvremenim prostorima i na suvremenoj opremi", rekao je Kovačić i dodao da se u radionicama nudi nova oprema koja se pojavljuje na tržištu te da je izgrađen studio za obradu zvuka i slike, za snimanje, a učenici imaju instrumente za snimanje glazbe i sve drugo što ih može potaknuti na inovativnost.

Nova zgrada je opremljena s 25 postelja u šest četverokrevetnih soba i jednoj jednokrevetnoj.

"Možemo primati učenike iz cijele Slavonije pa i šire, iz Mađarske, Srbije ili BiH, koji mogu doći ovdje na edukacije i određeno vrijeme provesti u našoj zgradi," istaknuo je Kovačić, napominjući kako školu nastoje otvoriti cijeloj Europi da učenici iz zemalja Europske unije mogu doći na praksu u Osijek, kao što i osječki učenici idu na praksu u druge države.