ANALIZA KOLA ZA TPORTAL

Željko Kopić o čudu Željka Sopića, ali i jednom hajdukovcu: Čim mu daju traku...

22.05.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Iako se neizvjesnost očekivala do posljednjeg kola, u 35. 'dionici' SuperSport Hrvatske nogometne lige doznali smo odgovore na sva ključna pitanja. Dinamo je prvak, ali to se znalo još od poljudskog derbija. UZ Hajduk, u Europu će Osijek i Rijeka, s time da se još ne zna tko će prvenstvo okončati kao treći, a na dnu je ostao Šibenik, koji će sljedeće sezone igrati u nižem rangu natjecanja

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, točnije od kraja siječnja, analizu kolu za tportal napravio je 45-godišnji trener, koji je između ostalih vodio i Dinamo i Hajduk, Željko Kopić.

Inače, Kopić je od kolovoza do prosinca prošle godine sjedio na klupi bugarskog Boteva iz Plovdiva. I očito ostavio sjajan dojam, jer u petak su mu navijači Crno-žutih poslali posebnu poruku zahvale.

SLAVEN BELUPO - HAJDUK 0:1

Hajduk je u Koprivnici odigrao kontroliranu utakmicu i potpuno zasluženo upisao nove bodove. To je treća pobjeda Hajduka u nizu, a treba naglasiti i šesta utakmica bez primljenog pogotka. Svi podatci govore koliko se momčad trenera Ivana Leke stabilizirala i podigla formu u proteklom periodu.

Uz to, gosti su odmorili neke od svojih glavnih igrača, tako da utakmicu finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa dočekuju u dobrom ozračju i s dovoljno svježine u momčadi. Utakmicu je Hajduk započeo s tri vrlo mlada igrača, uz Pukštasa i Sigura na lijevom boku, utakmicu je započeo i Elvis Letaj. Melnjak, Krovinović i Livaja odigrali su posljednjih 30 minuta.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Treba naglasiti i kako je kapetansku vrpcu ponio Slovenac Jan Mlakar, što dovoljno govori o tome koliko ga na Poljudu cijene.Tijekom prvog poluvremena Splićani su u potpunosti dominirali, redale su se prilike pred golom domaćeg vratara Suška, najveće su bile one Pukštasa nakon kornera i Anella koji je pogodio stativu. Zasluženo vodstvo osigurao je Mlakar nakon asistencije Sahitija. U drugom poluvremenu domaćin je ipak zaigrao nešto aktivnije, kvalitetnije, te je odlučnije krenuo prema naprijed.

Međutim, Hajduk je i u drugom poluvremenu kontrolirao utakmicu a najveću priliku propustili su pred sam kraj utakmice preko Marka Livaje čiji udarac odlično brani Sušak. Spomenuo bih i kako se trener Zoran Zekić oprostio od koprivničke publike, te je dobio prigodni poklon i pljesak s tribina za sve ono što je dao Slaven Belupu tijekom svog boravka u Koprivnici. Bravo ZZ.

Sažetak dvoboja Slaven Belupo - Hajduk Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

GORICA – VARAŽDIN 5:2

Domaćin je ponovno utakmicu započeo u standardnoj formaciji 4-2-3-1, u čvrstom bloku, s idejom izlaska u brze tranzicije. Već u drugoj minuti utakmice nakon oduzete lopte Mitrovića na svojoj polovici terena razigrali su kontranapad kojim dolaze u vodstvo pogotkom Ndockyta. Nakon gola, sve do 22. minute gledali smo ravnopravnu igru obje ekipe, a onda je još jednom uslijedio izuzetno brz i okomit napad Gorice koji pogotkom završava Suk za veliko slavlje domaćina.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Varaždinci su od početka utakmice kombinatornom igrom pokušavali kontrolirati utakmicu i doći do svojih prilika i upravo jednom takvom akcijom dolaze do smanjenja rezultata preko Matije Kolarića. Do kraja poluvremena Varaždinci su dominirali kroz posjed lopte, ali se rezultat nije mijenjao. Kako su Varaždinci završili prvo poluvrijeme, tako su nastavili i u drugom poluvremenu, bili su kvalitetniji suparnik i natjerali domaćina da se brani.

  • +6
Galerija Gorica - Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Međutim, Toni Fruk prekrasnim pogotkom za 3:1 usmjerava utakmicu na stranu Gorice. Do kraja utakmice vidjeli smo još tri pogotka i visoku pobjedu Gorice 5:2. Velike čestitke treneru Sopiću, igračima i svim djelatnicima kuba na ostanku u SuperSport HNL-u. Uspjeli su zajedničkim snagama nadoknaditi veliki bodovni zaostatak, ostvariti plasman na deveto mjesto koje donosi u ostanak u ligi i sada mogu potpuno neopterećeni odigrati utakmicu u Maksimiru, te se pripremati za sljedeću sezonu.

Varaždinci imaju još jednu utakmicu pred svojim navijačima i sigurno je kako će učiniti sve da pozitivnim rezultatom završe ovu, za njih uspješnu sezonu u kojoj su igrali vrlo kvalitetan, dopadljiv nogomet.

Sažetak utakmice Gorica - Varaždin Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

ŠIBENIK – OSIJEK 1:4

Osijek je na krilima Kristijana Lovrića i Miereza došao do važna tri boda. Kod prva dva pogotka Osječana začetnik akcija je bio vrlo raspoloženi Lovrić. Šibenčani su uspjeli smanjiti rezultat preko Hiroša iz kaznenog udarca, ali do kraja utakmice Osijek postiže još dva pogotka. Ponovno su u glavnim napadačkim ulogama bili najbolji pojedinci utakmice Lovrić i Mierez.

Šibenčani svojom kvalitetom tijekom svih 90 minuta nisu uspijevali parirati Osječanima i visoka pobjeda gostiju je potpuno zaslužena.

  • +5
Galerija Šibenik - Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovom pobjedom Osječani su uspjeli ostvariti plasman koji vodi u Europska natjecanja, što će nakon turbulentne sezone biti uspjeh za momčad iz Gradskog vrta.

Šibenčani sele u niži rang natjecanja, što je malo tko mogao očekivati prije nešto više od mjesec dana kada su imali dobru poziciju u odnosu na momčad Goricu, te su pobjedom protiv Dinama ušli u finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Međutim, nakon te, velike pobjede u sljedećih osam prvenstvenih utakmica Šibenčani su izgubili sedam dvoboja, u kojima su primili okruglih 20 golova.

Samo Šibenčani znaju što se događalo u tom periodu i zašto je momčad doživjela takav neuspjeh. Ispred Šibenčana je finalna utakmica kupa, u kojoj nemaju velike šanse s obzirom na formu u kojoj se nalaze, ali vjerujem kako će naći dovoljno mentalne snage i motivacije da odigraju kvalitetnu utakmicu dostojnu finala.

Sažetak Šibenik - Osijek Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

LOKOMOTIVA – ISTRA 3:1

U Kranjčevićevoj ulici gledali smo kvalitetnu, otvorenu utakmicu u kojoj su obje momčadi težile nadigravanju i imale svoje periode kvalitetne igre. Bolje su utakmicu otvorili domaćini i poveli lijepim pogotkom Goričana. Nakon vodstva domaćina, Istra je bila nešto kvalitetniji suparnik i prijetili su golu vratara Čavline, ali nisu imali konkretne, čiste prilike za pogodak.

Zato je na drugoj strani za 2:0 poentirao Sandro Kulenović nakon što se odlično u 16-ercu snašao ponovno razigrani, jako dobri Luka Stojković.

Domaćini su i dalje igrali otvoreno, neopterećeno krajnjim ishodom, dok je Istra pokušavala pod svaku cijenu doći do pogotka kojim bi zakomplicirali utakmicu.

U tome su uspjeli nakon izborenog jedanaesterca i sigurne egzekucije Ante Ercega. Do kraja utakmice Istra je imala svoje prilike, treba istaknuti situaciju kada je nakon asistencije Ercega u odličnoj situaciji bio Vuk ali nije uspio poentirati. Na kraju, ipak Lokomotiva zabija treći pogodak, kada najbolji pojedinac susreta Luka Stojković poentira nakon izvrsne asistencije Tucija. Lokomotiva je došla do tri boda nakon četiri utakmice bez pobjede, dok Istra nije uspjela ostati u utrci za plasman koji vodi u Europska natjecanja.

Sažetak Lokomotiva - Istra 1961 Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

RIJEKA - DINAMO 1:2

S obzirom na poraz Istre na gostovanju u Kranjčevićevoj ulici, Riječanima je zasigurno sa psihološkog aspekta bilo daleko lakše igrati derbi utakmicu jer su ostvarili svoj cilj, a to je plasman koji vodi u Europu sljedeće godine. Domaćini su započeli utakmicu u 'svojoj' formaciji 4-2-3-1, ali je trener Jakirović dosta promiješao sastav u odnosu na posljednju utakmicu protiv Varaždina očito nezadovoljna izvedbom nekih igrača. Svoje mjesto u početnih 11 nakon oporavka od ozljede ponovno je zauzeo Matej Mitrović u paru s Dilaverom dok je na desnom boku bio Smolčić.

U veznom redu priliku je uz Hodžu i Jankovića dobio Selahi, dok je iznenađenje bio Djouahra na poziciji lijevog krilnog igrača. I treba naglasiti kako je mladi Francuz odigrao dobru utakmicu Igor Bišćan je izveo očekivanih početnih 11. Ponovno je u veznom redu započeo Bulat, dok je Ljubičić bio na lijevom boku.

Riječani su vrlo agresivno, s puno energije otvorili utakmicu dok je Dinamo pokušavao dominirati stabilnim posjedom lopte. Svakako je pod povećalom bila igra mladog Matije Frigana koji se vrlo ozbiljno spominje kao novo pojačanje Modrih.

Nije mu bilo lako između Dinamovih braniča, puno je radio, napadao prostore, ali s obzirom na mali učinak Rijeke prema naprijed u ovoj utakmici nije imao puno prilika za pokazati svu raskoš svog talenta. Ipak, imao je par zapaženih akcija, a sudjelovao je i kod pogotka Riječana kada je gol postigao Dinamov igrač na posudbi u Rijeci Antonio Marin.

Prvu veliku priliku imali su domaćini preko Vukčevića koji se izborio za izvrsnu situaciju, ali pogađa samo vanjski dio mreže, dok na drugoj strani dobru akciju Dinama nije uspio završiti Petković, a najveću priliku prvog poluvremena nije iskoristio Špikić kada je Labrović fantastično reagirao u situaciji '1 na 1'. Kako je prvo poluvrijeme odmicalo, Rijeka je sve teže organizirala napadačke akcije, te je Dinamo potpuno kontrolirao događaje na terenu, a dominaciju su uspjeli okruniti prekrasnim pogotkom najboljeg igrača utakmice Luke Ivanušeca.

  • +18
Galerija Rijeka - Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

S obzirom na slabiji momčadski učinak u igri prema naprijed, trener Jakirović se na poluvremenu odlučio za dvije promjene igrača kako bi pokušao promijeniti odnos snaga na terenu. Bez obzira na promjene, nije bilo većih promjena na terenu, igra se odvijala na sličan način kao što je to bilo u prvom poluvremenu. Dinamo je držao posjed lopte i čekao trenutke kada će se otvoriti prostori u Riječkoj obrani.

U 57. minuti odličan udarac Petkovića i obrana Labrovića, a ubrzo nakon toga stigla je odlična akcija Dinama i prilika Ivanušeca. Sve je to bio uvod u drugi gol Dinama koji nakon izvrsne solo akcije Ivanušeca postiže, po prvi puta u karijeri Moharrami. Zaista je bilo lijepo za vidjeti kako su se svi Dinamovi igrači radovali Mohinom golu.

Sažetak utakmice Rijeka - Dinamo 1:2 Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Do kraja utakmice Dinamo je u potpunosti kontrolirao situaciju na terenu, a svoje minute dobili su i mladi Fran Topić i Gabrijel Rukavina. Posljednjih par minuta zaigrali su i Menalo, Bočkaj i Drmić.

Dinamo je potpuno zasluženo pobjednički prošao Rujevicu, a sigurno da mala žal za goste ostaje zbog primljenog gola na samom kraju utakmice jer je tako prekinut niz od šest utakmica netaknute mreže. Riječani se nisu uspjeli na pravi način suprotstaviti ovakvom Dinamu, ali to zasigurno neće pokvariti zadovoljstvo svemu što su učinili tijekom proljetnog dijela sezone.

Više doznajte OVDJE.