LAŽNA UZBUNA

Osječanka nema nikakvu, pa tako ni svinjsku gripu

30.04.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Epidemiološki nalazi su pokazali da 22-godišnja Osječanka uopće ne boluje od gripe, pa tako ni od svinjske gripe, ali da bi to mogli potvrditi sa stopostotnom sigurnošću u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) obavit će još i pretragu kulture virusa, koja traje dva tjedna, iako ne očekuju da će se pokazati pozitivna na gripu

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan kaže da se može očekivati još takvih slučajeva, jer ih epidemiolozi intenzivno traže, ali da to nije ništa neuobičajeno.

'Posebice smo usmjereni na ljude koji dolaze iz Meksika i SAD-a, gdje se razvila epidemija svinjske gripe. Dali smo upute što trebaju činiti ako u roku od 7 dana razviju simptome, kao i upute epidemiolozima na terenu i liječnicima obiteljske medicine', kaže prof. Gjenero Margan

Još je jednom ponovila da građani nemaju razloga samoinicijativno kupovati antivirusne lijekove.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je peti stupanj pripravnosti na pojavu pandemije svinjske gripe jer su ocijenili da je pandemija neizbježna, no prof. Margan smatra da u Hrvatskoj zasad nisu potrebne nikakve promjene u postupanju zdravstvene službe.

Ako se virus pojavi u Hrvatskoj te započne prijenos s čovjeka na čovjeka, tada počinje primjena Nacionalnog plana koji predviđa da se svi lakši slučajevi liječe kod kuće simptomatski, bez terapije lijekovima, dok bi se teži slučajevi liječili u bolnicama uz terapiju antivirusnim lijekovima.

Bolesna djevojka stara 22 godine, koja se 25. travnja vratila iz SAD-a, zadnja dva dana imala je simptome gripe - mučninu i glavobolju, s temperaturom koja je dosezala 38,3 Celzijusovih stupnjeva. Boravila je tamo dva tjedna u sklopu studentske razmjene, zajedno s još 16 studenata osječkog Ekonomskog fakulteta, u mjestu Urbana-Champaigni (Illinois), a tri su dana proveli u Chicagu. S njima su bila i tri osječka profesora, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Željko Turkalj.

HRT je objavio da na američkom sveučilištu na kojem su Osječani bili gosti vlada epidemija humane gripe, ali je zbog cijele situacije oko svinjske gripe djevojka stavljena pod poseban nadzor. Laboratorijski nalazi ukazuju na virozu, no radi predostrožnosti osoba je hospitalizirana te se tretira antivirusnim lijekom.

Nakon što je njihova kolegica smještena u osječku bolnicu, studentima koji su s njom bili na putovanju je preporučeno da posjete svoje liječnike, a navodno je njih još petero zadržano u karanteni. Osječki Zavod za javno zdravstvo odmah je počeo nazivati sve osobe za koje se zna da su s djevojkom bile u kontaktu.

'Djevojka je na Odjel infektologije primljena jutros s temperaturom od 40 stupnjeva i odmah smo je zbrinuli, uzeli krv za analizu i poslali je u Zagreb, a djevojka je sada pod stalnim nadzorom. Iako joj temperatura nije pala, ona se dobro osjeća. Inače, prva sumnja bila je na urinarnu infekciju, no nakon što smo obavili prve analize utvrđena je prisutnost virusa koji ima sve indikacije virusa humane gripe. Zasad je jedina indikacija na svinjsku gripu to što je djevojka bila u SAD-u', rekao je ravnatelj KB Osijek Željko Vranješ u srijedu poslijepodne.

Ministar Milinović je povodom sumnje u svinjsku gripu sazvao izvanrednu konferenciju za novinare i o tome obavijestio/uzbunio javnost. Na dramatičnoj je presici poručio da ipak nema mjesta panici te da nema nikakva razloga da građani Hrvatske hrle u ljekarne po lijekove. 'Nema nikakva razloga da ih uzimaju preventivno jer u ovom trenutku nema koristi od toga da ih uzimaju sedam dana', rekao je ministar. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH osnovalo je Stožer za praćenje pojavnosti svinjske gripe, na čelu s ministrom Milinovićem, koji redovito prati pojavnost svinjske gripe u svijetu.

Kako se zaštititi od svinjske gripe?

U nastavku donosimo neke od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Budući da se svinjska gripa i upala pluća (neovisno o tome je li uzrokovana virusom svinjske gripe ili je u pitanju neki drugi uzročnik) najvjerojatnije prenosi kapljičnim putem (bliskim kontaktom), preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su: često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina

Ako povratnik iz Meksika ili SAD-a u roku od sedam dana po povratku u Hrvatsku razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje), treba ga pregledati infektolog.

Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom odu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević (Zagreb). Ako je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u bolnicu javnim prijevozom

Infektolog će na temelju znakova bolesti i epidemioloških podataka odlučiti o potrebi primjene antivirusnog lijeka i eventualne hospitalizacije kod oboljelog povratnika. Ako na temelju kliničkog pregleda posumnja na gripu i oboljelom ordinira antivirusne lijekove, o tome će infektolog neodgodivo (telefonom) obavijestiti nadležnu higijensko-epidemiološku službu, ovisno o mjestu stanovanja bolesnika, radi primjene postekspozicijske kemoprofilakse prema strogo određenim kriterijima.

Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere – pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.