širi se zaraza

Osim Johnsona zaražen i britanski ministar zdravstva

27.03.2020 u 16:53

Bionic
Reading

Nakon što je britanski premijer Boris Johnson objavio u petak da je pozitivan na koronavirus i da se nalazi u samoizolaciji te da će nastaviti voditi vladinu borbu protiv pandemije, i ministar zdravstva Matt Hancock objavio je da je zaražen.

"Liječnici su mi savjetovali da se testiram. Pozitivan sam, ali su simptomi blagi i radim u samoizolaciji od kuće", napisao je Hancock, nedugo nakon što je na testu pozitivan bio i premijer Johnson.

Princ Charles također je zaražen koronavirusom ali je dobrog zdravstvenog stanja, a kraljica Elizabeta II. rekla je da je zadnji put vidjela Johnsona 11. ožujka i da se osjeća dobro.

Johnson je rekao da je u samoizolaciji, no da će putem videokonferencije nastaviti voditi vladu u borbi protiv virusa.

„Zahvaljujući čarobnjaštvu tehnologije mogu nastaviti komunicirati sa svojim timom“, istaknuo je Johnson, a prenosi BBC.

Glasnogovornik britanske vlade kazao je kako je 55-godišnji Johnson dobio blage simptome u četvrtak, dan nakon što je u donjem domu britanskog parlamenta odgovarao na pitanja zastupnika.

Glasnogovornik je dodao kako je premijer testiran na koronavirus nakon što mu je to osobno savjetovao glavni vladin stručnjaka za pandemiju, profesor Chris Whitty.

„Test je u Downing Streetu provelo osoblje Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a test je bio pozitivan“, rekao je.

Također je kazao da će premijer ostati u izolaciji u Downing Streeetu tjedan dana, što je dvostruko manje nego što se preporuča.

Vrata između stanova na broju 10 i 11 su zatvorena za svo ostalo osoblje koje radi u rezidenciji britanske vlade, a premijer će raditi iz ureda i radne sobe na broju 11, pojasnio je glasnogovornik.

Obroci i materijali za rad bit će mu donošeni pred vrata, pojasnio je premijerov glasnogovornik.

Njegova trudna supruga nije u Downing Streetu, a slijedi naputke koje su dane svim trudnicama o zarazi koronavirusom.

Ukoliko Johnson neće moći obnašati premijerske dužnosti, to će privremeno umjesto njega preuzeti ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

  • +6
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Širenje Covida-19 u Velikoj Britaniji se posljednjih dana ubrzalo. U posljednja 24 sata umrlo je 115 ljudi te se broj smrtnih slučajeva popeo na 578. Broj zaraženih trenutno iznosi 11816.

Posebice je pogođen London, a zbog velikog i naglog rasta broja novozaraženih djelatnih NHS-a je bolest okarakterizirao kao "cunami".

Johnson je prvi čelnik neke velike sile koji je objavio da je zaražen koronavirusom.

Kanadski premijer Justin Trudeau je u samoizolaciji jer je zaražena njegova supruga.

Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel su također testirani, ali su njihovi nalazi bili negativni.