U SLUŽBI ZAŠTITNIKA

Osebujni Čečen nudi Putinu: Pošalji nas da uništimo islamsku državu

05.10.2015 u 23:10

Bionic
Reading

Po mnogočemu osebujan čelnik Čečenske Republike Ramzan Kadirov, kojeg zbog učestalih objava na društvenim mrežama nazivaju i 'kraljem Instagrama', zatražio je proteklog vikenda od ruskog predsjednika Vladimira Putina dopuštenje da u Siriju pošalje svoje postrojbe kako bi se borile protiv pripadnika tzv. Islamske države, dodajući kako su njegovi borci već prisegnuli na borbu do samog kraja. 'Još 1999. kada su našu republiku pregazili ti vragovi, zakleli smo se na Kuran kako ćemo se kao muslimani, Čečeni i ruski domoljubi boriti do samog kraja', izjavio je Kadirov u intervjuu za rusku novinsku agenciju RSN

'No mi za takvu odluku trebamo dopuštenje vrhovnog zapovjednika', dodao je Kadirov pozivajući se na ruski ustav, naglasivši kako čečenske specijalne postrojbe imaju zavidnu razinu obučenosti koju bi Kremlj trebao znati cijeniti, ali i iskoristiti u borbi protiv ISIL-a.

'Kad teroristi u Siriji čuju da mi dolazimo, vrlo brzo će poželjeti napustiti svoje položaje', kazao je Kadirov u razgovoru objašnjavajući kako pripadnici ISIL-a ionako imaju vrlo malo borbenog iskustva. 'U to smo uvjereni jer smo se s njima borili i ranije i konačno uništili ih u Čečeniji, a siguran sam da i oni znaju nas', izjavio je čečenski vođa.

Kadirov je u razgovoru iznio i svoju strategiju u borbi protiv ISIL-a. Po njegovu mišljenju, borba protiv islamista ne smije biti ograničena isključivo na konvencionalne metode ratovanja već i na edukaciju mlađe generacije Čečena u pogledu islama i tumačenja Kurana.

Autokratski predsjednik te kavkaske republike u razgovoru je podsjetio kako je humanitarna organizacija nazvana po njegovu ocu Ahmadu Kadirovu, koji je ubijen u atentatu 2004., dopremila početkom rujna pomoć sirijskim izbjeglicama u Njemačkoj. Pritom se pohvalio na Instagramu kako su čečenski humanitarci zbrinuli 2.000 izbjeglica u kampu koji su izgradili svojim novcem.

Ramzan Kadirov često je na meti zapadnih medija zbog svojih veza s kriminalnim miljeom, ali i zbog niza slučajeva kršenja ljudskih prava u Čečeniji te ga opisuju kao vulgarnog, primitivnog, zlog i vrlo bogatog diktatora koji je prije nekoliko godina dopustio smaknuća žena koje su prevarile svoje supruge.

Ovaj 39-godišnjak političku karijeru započeo je za vrijeme Prvog čečenskog rata u kojem se borio protiv ruskih snaga rame uz rame sa svojim ocem, inače imamom i velikim muftijom Čečenske Republike. U Drugom čečenskom ratu promijenio je ploču i sa svojom milicijom pridružio se Rusima. Motivi prelaska kadirovaca na rusku stranu navodno su bili duboko neslaganje s jačanjem vehabističkih pokreta u zemlji.

Nakon što mu je otac ubijen u atentatu na stadionu u Groznom tijekom vojne parade u čast ruske pobjede u Drugom svjetskom ratu, za koji je čečenski pobunjenik Šamil Basajev navodno platio 50.000 dolara, Ramzan Kadirov postaje najprije premijer, a potom i predsjednik republike pod ruskim patronatom i uz svesrdnu podršku Putina koji ga je u činu general-bojnika odlikovao i proglasio herojem Ruske Federacije. Nositelj je i titule počasnog doktora Ruske akademije prirodnih znanosti.

Odmah po imenovanju uvodi šerijatski zakon, no taj zakon njega ne sprečava da se zabavlja s prostitutkama u sauni, o čemu svjedoči videosnimak, i da divlja ulicama Groznog u Lamborghini Reventónu, jednom od ukupno dvadeset napravljenih, čime se redovito hvali na društvenim mrežama. Vlastoručno potpisano uvođenje strogog šerijatskog zakona koji zabranjuje kockanje nije ga pokolebao da uloži novac na konjske utrke u Australiji, koji je kasnije oprao.

Ovaj ljubitelj sporta koji predsjedava ruskim prvoligašem Terekom iz Groznog često se može vidjeti i u boksačkim ringovima u društvu nekadašnjih veličina poput Mike Tysona, a osnivač je i hrvačkog kluba koji nosi ime u spomen na njegovog ubijenog oca, dok je u čast mladom predsjedniku nazvan i hrvački kup Čečenije slobodnim stilom.

Proslavu njegova 35. rođendana uveličale su svjetske zvijezde poput glumaca Jean-Claudea van Dammea, Hillary Swank te violinistica Vanessa Mae i pjevač Seal, a upitan odakle mu novac za televizijski prijenos rođendana uživo, Kadirov je kazao: 'Alah nam ga daje, ali ne znam odakle.'