'politizacija hollywooda'

Oscara dobio dokumentarac o Navaljnom, odmah reagirala Moskva

13.03.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Oscar za najbolji dokumentarni film dodijeljen je u nedjelju dokumentarcu "Navaljni" koji govori o događajima povezanima s trovanjem poznatog ruskog oporbenog čelnika, u čemu Kremlj vidi pokušaj "politizacije" filmske umjetnosti

Djelo kanadskog redatelja Daniela Rohera, film govori o političkom usponu Alekseja Navaljnog kojeg su pokušali ubiti i kojeg su otrovali.

"I postoji netko tko nije mogao biti s nama večeras: Aleksej Navaljni, vođa ruske oporbe, i dalje je u zatvorskoj izolaciji zbog onoga što on naziva - nadam se da ću pravilno citirati njegove riječi - nepravednim agresorskim ratom Vladimira Putina u Ukrajini", rekao je Roher preuzimajući zlatni kipić.

Kremlj je zbog toga optužio Hollywood da želi "politizirati" sedmu umjetnost.

"Premda nisam vidio film, pretpostavljam da postoji određeni element politizacije teme", rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ni sam Hollywood ponekad se ne suspreže politizirati svoja djela", dodao je.

Navaljni je u zatvoru već više od dvije godine. U ožujku prošle godine osuđen je na devet godina zatvora zbog "prijevare".

"Moj suprug je u zatvoru samo zato jer je govorio istinu. Moj suprug je u zatvoru samo zato jer brani demokraciju", rekla je u nedjelju njegova supruga Julija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Madman Films

Dokumentarac "Navaljni", u produkciji HBO Maxa i CNN-a, predstavljen je 25. siječnja 2022. na Filmskom festivalu Sundance.

U veljači je dobio nagradu za najbolji dokumentarac Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).