YEOH PROTIV LEMONA

Dobitnica Oscara poslala snažnu poruku o ženama i dobi, a mnogi su uvjereni da ju je uputila CNN-ovom novinaru

13.03.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Još se sliježu dojmovi s ovogodišnje dodjele Oscara koju je obilježio trijumf hvaljenog filma 'Sve u isto vrijeme' s Michelle Yeoh u glavnoj ulozi

Dobitnica Oscara za najbolju glumicu Michelle Yeoh uzburkala je duhove na društvenim mrežama svojim moćnim govorom za koji su mnogi uvjereni kako je upućen CNN-ovom novinaru Donu Lemonu zbog jedne skandalozne izjave.

Michelle (60) je u svom nadahnutom govoru prilikom preuzimanja zlatnog kipića za najbolju glumicu poručila: 'Dame, ne dopustite da vam itko kaže da ste prošli svoje najbolje godine'.

Mnogi su zaključili kako je njezina poruka usmjerena protiv sveprisutnog ageisma, diskriminacije na osnovi dobi, osobito kad se radi o ženama, upućena Donu Lemonu, CNN-ovom novinaru.

  • +4
Dodjela Oscara Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

On je izazvao brojne reakcije kad je 16. veljače rekao da Nikki Haley, 51-godišnja republikanska predsjednička kandidatkinja, 'nije u najboljim godinama'. Sudeći po svemu, Yeoh je svoj pobjednički govor na 95. dodjeli dodjeli nagrada Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti, iskoristila kako bi prozvala Dona Lemona zbog sramotne izjave upučene Haley.

  • +44
Crveni tepih na 95. dodjeli Oscara Izvor: Profimedia / Autor: KYUSUNG GONG / PICTURELUX / PROFIMEDIA

Lemonove su riječi odmah izazvale buru reakcija, a njegove suvoditeljice Poppy Harlow i Kaitlan Collins izgledale su šokirano, a novinar je zatim izostao iz sljedećih nekoliko emisija te se ispričao zaposlenicima u hitnom konferencijskom pozivu.

'Smatra se da je žena u najboljim godinama u svojim 20-ima i 30-ima, a možda i 40-ima', rekao je tad Lemon, na vidljivo zgražanje svojih suvoditeljica. Odbio je povući sramotnu izjavu čak i nakon što je Harlow dovela u pitanje njegove primjedbe.

Inače, Michelle Yeoh, rođena u Maleziji, prva je Azijatkinja koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu.

'Za sve male dječake i djevojčice koji izgledaju poput mene i gledaju večeras, ovo je svjetionik nade i mogućnosti. Ovo je dokaz. Sanjajte veliko. I snovi se ostvaruju. 'I dame, ne dopustite da vam itko kaže da ste prošli svoje najbolje godine. Nikada ne odustajte', proučila je Michelle u svojom pobjedničkom govoru prilikom preuzimanja nagrade.

Zatim se zahvalila glumcima i ekipi filma 'Sve u isto vrijeme' te je posvetila nagradu svojoj majci, koja je gledala dodjelu iz Malezije.

Društvene mreže odmah su se usijale od reakcija na Yeohove komentare.

  • +6
Bijele haljine na 95. dodjeli Oscara Izvor: Profimedia / Autor: - / PICTURELUX / MIKE COPPOLA / GETTY IMAGES / DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Twitter je naravno 'gorio' na račun komentara na Michellein govor.

Bivša novinarka Megan Murphy tvitala je: 'Lololol @DonLemon upravo mu je Michelle Yeoh očitala što treba. Tako zasluženo', a jedna je korisnica komentirala: 'Neka Michelle Yeoh ohrabri žene kako bismo postale svjesne da ne postoji vremenski okvir za naše najbolje godine i neka to vrlo glasno odjekne u ušima Dona Lemona. Svaka joj čast!'