PRESUDILA PUBLIKA

Nisu bili favoriti, a onda su pomeli konkurenciju: Zbog ovoga je SF komedija 'Sve u isto vrijeme' osvojila sedam Oscara

13.03.2023 u 12:26

  • +16

'Sve u isto vrijeme'

Izvor: Profimedia / Autor: Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Film 'Sve u isto vrijeme' govori o 60-godišnjoj Azijatkinji (Michelle Yeoh) koja balansira između kaotičnog obiteljskog života i još kaotičnijeg vođenja biznisa, a pritom putuje kroz paralelne svemire

Film 'Sve u isto vrijeme' izašao je kao najveći pobjednik 95. dodjele Oscara s koje je izašao s čak sedam zlatnih kipića. Pobjedu je odnio u kategorijama za najboljeg sporednog glumca (Ke Huy Quan), najbolju sporednu glumicu (Jamie Lee Curtis), najbolju glavnu glumicu (Michelle Yeoh), najbolji scenarij, najbolju montažu, najbolju režiju te najbolji film.

Riječ je o filmu koji je snimljen prije čak tri godine, no njegova premijera dugo je odlagana uslijed pandemije. Sve do trenutka kada je predstavljen na nimalo uobičajen način, sa statusom koji nije bio ni blizu onom kandidata za Oscara, a kamoli apsolutnog pobjednika.

Naime, film 'Sve u isto vrijeme' nije debitirao u Cannesu, Veneciji ili čak Sundanceu, već na omiljenom 'štrebersko-hipsterskom' festivalu naziva South by Southwest u Teksasu.

'Ne mogu zamisliti bolju publiku za premijeru ovog filma. On kao da je rađen za umove poput vaših', rekao je koproducent Daniel Kwan prilikom njegovog predstavljanja. I imao je pravo jer je upravo ta publika, među kojoj se redom nalaze blogeri i influenceri ovom filmu ekspresno dodijelila gotovo kultni status.

Postalo je jasno da u glumačkoj postavi koju čine Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan i Michelle Yeoh imaju dobitan trio koji je svoj obožavani status među blogerima iskoristio za daljnju promociju te na društvenim mrežama strastveno širio popularnost ovog filma.

  • +13
Michelle Yeoh Izvor: Profimedia / Autor: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Taktika je upalila i vremenom je popularnost filma 'Sve u isto vrijeme' eksponencijalno rasla sve dok se nisu prometnuli u jedne od favorita za Oscare u mnogobrojnim kategorijama.

Ipak, i dalje je vladala sumnja da će ovaj pomalo kaotičan uradak toliko suvereno pomesti konkurenciju.

Ako vam je slučajno promaklo, glavna junakinja sredovječna je Evelyn (Michelle Yeoh), useljenica iz Kine u Ameriku koja već godinama vodi praonicu sa suprugom Waymondom (Ke Huy Quan), a upravo je pod revizijom porezne službe i njezine opake djelatnice Deirdre (Jamie Lee Curtis). Uz to, ima problematičan odnos s gay kćeri, ocem i mužem te nastoji balansirati između kaotičnog obiteljskog života i još kaotičnijeg vođenja biznisa.

Specifičnost ove SF komedije jest što govori o ženi koja se prisiljena suočiti s različitim verzijama sebe u bezbroj paralelnih svemira, i to više-manje samo nakratko. Njen cilj je od različitih verzija sebe 'povući' različite posebne vještine koje su joj potrebne da bi se borila protiv velikog zla, ali ne i da bi upoznala ili shvatila drugu verziju sebe u koju je odjednom 'uskočila'.

  • +6
Bijele haljine na 95. dodjeli Oscara Izvor: Profimedia / Autor: - / PICTURELUX / MIKE COPPOLA / GETTY IMAGES / DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Iako originalan i popularan, i dalje nije slovio za favorita jer je činjenica kako Akademija ne favorizira SF žanr, a još manje komedije, dok su mnogi tvrdili kako u prilog ne ide niti činjenica što je u prvom planu 60-godišnja Azijatkinja.

No, film se svidio publici te je samo u SAD-u ostvario zaradu od 74 milijuna dolara, što je znatno više od njegovih konkurenata. Naime, film 'The Fabelmans' zaradio je 17 milijuna dolara, 'The Banshees od Insherin' deset, a 'Tar' s Cate Blanchett tek sedam milijuna dolara.

Prema svemu sudeći, taktika kombinacije izvanserijskog marketinga i naglaska na problematiziranju svakodnevice doseljenika u Ameriku, političku korektnost i ključnu poruku da se snovi ostvaruju, SF komedija 'Sve u isto vrijeme' uspjela je premašiti sva očekivanja i napustiti Dolby Theater s čak sedam Oscara u rukama svojih tvoraca i glavnih zvijezda.

  • +44
Crveni tepih na 95. dodjeli Oscara Izvor: Profimedia / Autor: KYUSUNG GONG / PICTURELUX / PROFIMEDIA