'GROWING PAINS'

Orešković konačno progovorio o sukobima u Vladi

22.04.2016 u 10:02

Bionic
Reading

Nakon ovotjednih trzavica u Vladi povezanih s Inom o svemu je konačno progovorio i premijer Tihomir Orešković, a i potpredsjednik Vlade Božo Petrov spušta lopticu

Iako je Mostov Miro Bulj jučer na Facebooku žestoko kritizirao Jozu Petrovića i premda su narasle tenzije između Mosta i HDZ-a, premijer Orešković, čini se, u svemu tome ne vidi velik problem.

'Vidite i sami da su reforme krenule. Ove teme koje se vrte oko odnosa su growing pains. Kada se formira novi tim, imamo različita mišljenja i neke se stvari trebaju prilagođavati. Takva sam osoba da mi je drago da oko sebe imam osobe koje imaju različita mišljenja i koji put se može činiti da su to neke tenzije, ali mislim da su to zdrave tenzije', rekao je Orešković novinarima nakon otvaranja konferencije 'Reforma javne uprave - perspektive i izazovi' u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Na pitanje je li opomenuo potpredsjednike Vlade, rekao je da nije, dodavši da je svima jasno da treba raditi.

S obzirom na to da je na konferenciji bio samo Petrov, novinari su primijetili izostanak prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a Orešković je samo dodao da idu u Jasenovac i da će ondje biti zajedno.

RTL Autor: RTL

Novinari su napomenuli da je Petrov tražio od Karamarka da se ogradi od Petrovića. 'Neću komentirati odnose Karamarka i Petrova. Glavna poruka za građane je da radimo i ako se pojave neki sukobi - to je politika i svaki biznis i svaki sustav.'

Kratko je progovorio o planu reformi koji bi sljedeći tjedan trebao biti na Vladi. 'Glavna poruka je da se radi. Krajem mjeseca ćemo predati plan reformi. Reći ću transparentno – nedavno smo pozvali partnere, HUP i sindikate, i otvoreno rekli što je plan. Vidite da je to već procurilo i to je dobro, nismo Vlada koja će se zatvoriti i nismo Vlada koja nije otvorena za raspravu - rasprava i tenzije su zdrave', rekao je Orešković.

Reforma javne uprave temelj je koji bi trebao podići efikasnost i učinkovitost, rekao je i dodao da će ove godine 'slomiti rast duga'.

Nakon oštrih riječi prije koji dan lopticu spušta i Petrov. 'Meni je važno da se nastavi distinkcija između prijateljskog i poslovnog dijela, koji moramo obavljati. Mislim da je velika naša odgovornost.'

Upitan je li dovoljna Karamarkova izjava na Facebooku, Petrov je rekao da svatko to gleda kroz svoju prizmu i da je njemu jasno na koji način treba odvojiti prijateljstvo od poslovnog dijela.

Novinare je zanimalo i kakvi su odnosi između njega i Karamarka i jesu li razgovarali. 'Naravno da razgovaramo i ovo što je premijer Orešković rekao, meni su prirodne i normalne razine tenzije jer jedino na taj način možete konstruktivno provesti neke stvari', rekao je Petrov.

Nije se složio s konstatacijom da relativizira sukob, a na konstataciju da spušta lopticu, jer je prije govorio o nacionalnim interesima, Petrov kaže: 'U ovom slučaju se to ne odnosi na Karamarka, nego na određene grupacije i to sam jasno rekao. Postoje određene grupacije iza politike koje pokušavaju napraviti utjecaj i to sam istaknuo, a to Most neće dopustiti. Pri tome ostajemo, a vjerujem da i ostali članovi Vlade imaju želju i težnju zaštitit nacionalne interese. I dok se ne uvjerim u drukčije, zastupat ću takvo stajalište'.

Narušavaju li ovakvi odnosi reforme, upitali su novinari. 'Ne, upravo ćete sljedeći tjedan vijdeti i donošenje akcijskog plana reformi, započeli su i ovi seminari. Ovo što se danas događa (op.a. konferencija o reformi javne uprave) je izuzetno bitno iz razloga što reforma javne uprave je temelj svega, ona nije samo reforma koja će pomoći javnim i državnim službenicima, nego i građanima i gospodarstvenicima. Sve one usluge koje budu mogle ići kroz informatizaciju javne uprave će znatno olakšati odnosno smanjiti administraciju i birokratizaciju', kazao je Petrov.

Je li ovime kompromitiran arbitražni postupak za Inu, pitali su novinari. 'Ne, mislim da su naklapanja da sam na bilo koji način ugrozio interese Hrvatske. smatram da sam zaštitio interese s obzirom na sve ono što se pokušavalo napraviti u pozadini. to što su pušteni dokumenti, oni nisu pušteni s hrvatske strane. Nadam se da će arbitraža ići u onom smjeru koji je optimističan za hrvatsku stranu', rekao je Petrov.

Na pitanje je li zadovoljan incijalnim koracima po pitanju reformi, s obzirom da je malo zakona upućeno u saborsku proceduru, Petrov je rekao: 'Vrlo je značajno bilo to i što smo morali donijeti proračun unutar dva mjeseca od formiranja Vlade, odmah nakon toga odnosno paralelno se odvijao proces donošenja akcijskog plana reformi.  Onaj dio što će se dogoditi, a to prepuštam predsjedniku Vlade, mi ćemo na kraju godine imati više provedenih zakona u odnosu na bivšu vladu  njezinoj prvoj godini. Tako da se uopće ne bojim i mislim da moramo čekati kraj godine pa ćete vidjeti da smo bili i uspješniji.'