SASTANAK ŠEFOVA VLADE

Orešković, Karamarko i Petrov odlučuju: Hoće li Brkić biti ministar branitelja?

24.02.2016 u 16:59

Bionic
Reading

Hoće li HDZ-ov glavni tajnik Milijan Brkić, protiv kojega zbog prepisanog diplomskog rada Visoka policijska škola kani opet pokrenuti postupak oduzimanja zvanja, postati ministar branitelja ili ne, navodno večeras odlučuje trojac iz Banskih dvora u sastavu premijer Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade i Brkićev stranački šef koji ga je i istaknuo kao kandidata za dužnost ministra, Tomislav Karamarko te potpredsjednik Vlade i šef Mosta Božo Petrov

Lokacija i vrijeme sastanka zasad su javnosti nepoznati, a premda iz Banskih dvora navode da je sastanak upriličen na temu proračuna čije će smjernice biti predstavljene na sutrašnjoj redovitoj sjednici Vlade, tportal neslužbeno doznaje da je tema (i) Brkić, a da se nešto 'sprema' bilo je jasno već tijekom poslijepodneva kad je Petrov, koji je trebao gostovati u današnjim televizijskim dnevnicima, otkazao gostovanja.

Novi postav Banskih dvora, podsjetimo, nije potpun već nekoliko tjedana otkako je na mjesto ministra branitelja ostavku zbog niza afera koje su razotkrili mediji, morao podnijeti Mijo Crnoja, a onda je prije dva dana Karamarko dok je Oešković bio u Londonu na investicijskom summitu objavio uoči HDZ-ova stranačkog skupa da je odlučio za novog ministra predložiti Brkića, inače jednog od svojih najbližih suradnika.

Most se o svemu službeno još uvijek nije izjasnio premda se Brkić na kandidaturi zahvalio i Domoljubnoj koaliciji i Mostu, a dan nakon Karamarkove obznane o Brkiću tportal je doznao da Visoka policijska škola opet pokreće postupak oko oduzimanja zvanja Brkiću zbog prepisanog diplomskog rada nakon što je Visoki upravni sud prethodno rješenje Škole poništio, ali samo zbog proceduralne greške.

Vođe dijela branitelja koji prosvjeduju u šatoru u Savskoj Josip Klemm i Đuro Glogoški odmah su bili pozdravili Karamarkovu kandidaturu Brkića, a da će ju podržati i Most, poručio je zasad samo Miro Bulj kazavši kako je najbitnije da je ministar branitelja čovjek koji poznaje braniteljsku populaciju i koji je bio u Domovinskom ratu dok se o slučaju plagijata baš i nije izjasnio.

'O ostalome će Most imati svoj stav, a sada je najbitnije da Tihomir Orešković vidi po pitanju branitelja jer će biti njegov suradnik. S obzirom na to da se radi o najosjetljivijem ministarstvu, oni koji su bili u Domovinskom ratu njima je najbitniji legitimitet ili diploma Domovinskog rata, a u Domoljubnoj kolaciji tih ljudi sugurno ima,' zaključio je Bulj.

U međuvremenu se oglasio i Brkićev odvjetnik Ivo Farčić priopćivši kako je u čudu zbog toga što Policijska akademija kani ponovno inicirati postupak protiv Brkića i to zato jer je, kako tvrdi, u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno odlukom Visokog upravnog suda.

Podsjetimo, Brkiću je bio oduzet diplomski rad pod nazivom 'Organizacijske razine MUP-a RH' iz 2011. zbog sumnje da je veći dio sadržaja prepisao iz rada policijskog načelnika Stanka Tomića iz 2009. Brkić se na tu odluku žalio Upravnom sudu, a sutkinja Tamara Bogdanović je 14. srpnja 2015. donijela presudu u njegovu korist na temelju koje mu je vraćena diploma.

Međutim, sutkinja je pritom potvrdila da se iz priloženih kopija radova može zaključiti da je doista oko 70 posto Brkićeva diplomskog rada prepisano iz dvije godine starijeg Tomićevog rada, ali i istaknula da je tom prilikom u prvom redu morala utvrditi je li poštovana odgovarajuća procedura.