PREMIJER U BERLINU

Orešković je bio interesantniji njemačkim Hrvatima nego Plenković

  • +4

Plenković u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu

Izvor: tportal.hr / Autor: G.D.

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković stigao je u nedjelju poslijepodne u Berlin te bi se u ponedjeljak trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Prije toga je Plenković u hrvatskom veleposlanstvu održao sastanak s predstavnicima hrvatskih iseljenika u glavnom gradu Njemačke, a njih oko sto okupilo se u lijepoj vili u Ahornstrasse

U 18 sati bio je zakazan početak susreta premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima hrvatskog iseljeništva u prizemlju veleposlanstva u Berlinu, na koji su došli i režiser Ognjen Sviličić i zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović te oko sto ostalih građana RH koji žive i rade u njemačkoj metropoli. Za premijera je postavljen i mikrofon ispred tri zastave - hrvatske, europske i njemačke - predviđen za kratko obraćanje u prostoriji veleposlanstva kojom dominira okićena božićna jelka.

Plenković je bio u pratnji svojeg predstojnika ureda Davora Božinovića i glasnogovornice Vlade Sunčane Glavak, a dočekan je glasnim pljeskom u svečanoj atmosferi.

Prije nego što je održao govor okupljene ‘Hrvate i Hrvatice’ pozdravio je veleposlanik Ranko Vilović, naročito izdvojivši fratre koji vode vjerske misije za Hrvate u Njemačkoj te napomenuvši kako su svi Hrvati, gdje god da žive, ‘jedno tkivo’. Plenković je pak istaknuo kako je znakovito to što je ovako brzo u svojem mandatu pozvan na susret s Angelom Merkel te najavio da očekuje ‘kvalitetan sastanak s kancelarkom, a razgovarat ćemo o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarskih veza, kao i o pripremama za Europsko vijeće, na kojem nas očekuju mnogobrojne teme, od izbjeglica preko gospodarstva pa do odnosa s Rusijom’.

Berlinskim je pak Hrvatima poručio da se želio susresti s njima jer želi ‘čuti neposredno od naših iseljenika koje su teme u ovom trenutku u središtu njihovog interesa i kako im hrvatska diplomatska predstavništva u Njemačkoj mogu pomoći’, dodavši da su iseljenici važni i zbog toga što ‘financijskim transferima podržavaju svoje obitelji u Hrvatskoj’. Čestitao je nadolazeće blagdane, nakon čega je više od sat vremena proveo rukujući se i razgovarajući s okupljenim iseljenicima.

U Berlinu živi više od deset tisuća Hrvata, pa ne čudi to što su neki htjeli susresti i upoznati premijera Vlade RH, no gužva je ipak bila veća početkom ožujka, kada je u Berlinu bio Tihomir Orešković. To je i razumljivo jer je Plenkovićev prethodnik dolazio iz dijaspore, pa je izazivao poseban sentiment među iseljenicima kao prvi hrvatski premijer koji je dijelio njihovo životno iskustvo, a i nije protiv sebe imao poprilično tmuran i kišan dan.

U svakom slučaju, Plenković je strpljivo i zainteresirano slušao što mu imaju reći okupljeni iseljenici, a neki su se htjeli i fotografirati s hrvatskim premijerom, što je rado učinio. Na domjenku su poslužena pića, grickalice i medenjaci, primjetno skromnija ponuda nego tijekom Oreškovićeva posjeta. Osoblje veleposlanstva poslovično je profesionalno odradilo potrebno u stvaranju ugodne atmosfere tijekom druženja premijera i berlinskih Hrvata.

Nedjeljni susret s iseljenicima bio je tek početak Plenkovićeva dvodnevnog posjeta, a on sutra uključuje - nakon razgovora s Merkel u Kanzleramtu -  i sastanak s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom. Diplomatsku ofenzivu nove hrvatske Vlade u srijedu nastavlja hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te se u Berlinu sastaje sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom