USKORO SUĐENJE?

Optužnica u slučaju 'Kiosci' postala pravomoćna

08.02.2011 u 19:59

Bionic
Reading

Odlukom izvanraspravnog kaznenog vijeća osječkoga Županijskog suda postala je pravomoćnom optužnica u tzv. slučaju "Kiosci", u kojem je više osoba i četiri trgovačka društva optuženo za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krvotvorenja službene isprave, prikrivanja protuzakonito stečena novca te poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima, izvijestio je danas taj sud na svojim internetskim stranicama.

U priopćenju za javnost navodi se kako je izvanraspravno kazneno vijeće odbilo kao neosnovane prigovore protiv optužnice, koje su uputili okrivljenici i njihovi branitelji, čime je optužnica potvrđena i postala pravomoćnom.

Riječ je o slučaju davanja u podzakup gradskog zemljišta koje je osječko Gradsko prometno poduzeće (GPP) dobilo u najam od grada Osijeka, a za ta su kaznena djela optuženi bivši direktor osječkoga GPP-a Darko Marković (49), direktor osječke tvrtke "Media-Metro" Ivica Džalto (43) i osječki poduzetnik Vladimir Čajo (47).

Za spomenuta kaznena djela terete se i Željko Babić (48), Danijel Paloš (32), Ivan Paloš (58), Nada Ereš (51), Renata Hirstein (41) i Goran Silađi (33).

Marković i Džalto, među ostalim, optuženi su da su zajednički i na nagovor okrivljenika Čaje od lipnja 2007. do kraja listopada 2008. u Osijeku iskoristili svoj položaj i pribavili si veliku nepripadnu imovinsku korist prisvajanjem razlike od zakupa gradskog zemljišta po povlaštenim uvjetima i znatno ispod tržišne cijene, a zatim davanjem istog zemljišta u podzakup po tržišnoj cijeni. Marković je optužen da je zatražio i izravnom pogodbom s gradskim poglavarstvom ugovorio zakup zemljišta na 14 mjesta na javnim površinama u gradskom vlasništvu radi prodaje karata javnoga gradskog prijevoza po cijeni od 1810 kuna na mjesec. Zatim je, iako svjestan da ih ne smije davati u podzakup, s trgovačkim društvom koje zastupa optuženi Džalto sklopio ugovor o njihovu podzakupu po cijeni od 2000 kuna na mjesec.

Džalto je optužen da je nakon toga zaključio ugovor o podpodzakupu tih mjesta s trgovačkim društvom iz Zagreba po cijeni od 11.900 eura na mjesec. Ta trojica su optužena da su tako ostvarenu nepripadnu imovinsku korist uzeli za sebe na temelju fiktivnih pozajmica s računa privatnoga trgovačkog društva, na ime okrivljenih zaposlenika tog društva Nade Ereš, Renate Hirstein i Gorana Silađija, te plaćanjem fiktivnih usluga istraživanja tržišta, trgovačkom društvu u vlasništvu Ivana Paloša, odnosno da su si na taj način protuzakonito pribavili imovinsku korist veću od od 500.000 kuna.

Ostali optuženici, među ostalim, terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o posredovanju u zaključenju podzakupa javnih površina te za vođenje dvostrukoga knjigovodstva radi prikrivanja nezakonita podrijetla novca.