MINISTAR KOVAČ

'Optimist sam oko datuma za proglašenje Stepinca svetim'

06.04.2016 u 13:28

Bionic
Reading

Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova, nakon sjednice Vlade objasnio je što Hrvatska očekuje od Srbije kako bi joj odblokirala poglavlje 23. u njezinu pristupanju Europskoj uniji, ali i što očekuje od sutrašnjeg posjeta premijera Tihomira Oreškovića Vatikanu gdje će se susresti s papom Franjom

'Tim će posjetom Hrvatska pokazati da njeguje prisne odnose s Vatikanom i da uvažava esencijalnu ulogu lokalne crkve u Hrvatskoj. Razgovarat će se o ukupnim odnosima o odnosu prema Hrvatima u BiH, o postupku kanonizacije svetim Alojzija Stepinca i isto tako će se razgovarati o migracijskoj krizi koja je pogodila EU', kazao je Orešković.

Upitan očekuje li da bi od pape Franje premijer sutra mogao dobiti datum kada bi se Alojzije Stepinac mogao proglasiti svecem, Kovač je naveo da će Orešković o tome razgovarati u četiri oka s Papom i da je optimist.

Na pitanje što Srbija treba učiniti da Hrvatska pristane na otvaranje poglavlja 23, ponovio je kako je Hrvatska u komunikaciji s Europskom komisijom jasno rekla što očekuje od tih pregovora.

'Želimo sa Srbijom dugoročno i srednjoročno imati partnerske odnose. Mi smo EU i mi bdijemo nad procesom pregovora i jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima i isto tako da ne može biti da Srbija bude sudac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije i to će biti dio mjerila, odnosno kriterija koje mora ispuniti.

Jasno je da ako želimo normalne odnose, oni će morati ispuniti obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina. Hrvatska svoju obvezu već dugi niz godina provodi i neovisno o tom sporazumu očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj Skupštini temeljem zakona kao što predviđa sporazum između Hrvatske i Srbije', zaključio je Kovač.