STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Oprosnica je pravna besmislica!

15.10.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Tzv. oprosnica, koju je DORH uveo u upotrebu u slučaju Fimi media, krajnje je pravno i ustavno upitna, ističe Zlata Đurđević, šefica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta u intervjuu za HTV-ovu emisiju 'Proces'

Prof. dr. Zlata Đurđević ističe da međunarodno pravo ne poznaje kategoriju poput DORH-ove oprosnice i da je ona krajnje upitna jer osumnjičenima za najteža kaznena djela daje oprost ako njihova svjedočenja vode prema vrhu zločinačke piramide.

'Oprosnica je upitna jer ne propituje imovinsku korist koju su ostvarili osumnjičenici kojima se oprosnica daje, ne propituje se pravo oštećenika, ali niti vjerodostojnost svjedoka koji iz osumnjičenika za najteža kaznena djela prelazi u status osobe kojoj se ne sudi', naglasila je dr. Đurđević.

'Dnevnik' HTV-a objavio je djelić intervjua koji je za 'Proces' (koji će biti prikazan u 17.30) Danku Družijaniću dala šefica Katedre za kazneno procesno pravo o slučaju Fimi media i ostalim korupcijskim aferama koje potresaju Hrvatsku.