IZBORNA PREVARA

Oporba ponovo prosvjeduje u Iranu

18.09.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Stotine pristaša iranske oporbe koji su se u petak okupili u središtu Teherana, uzvikivali su slogane potpore svom vođi Miru Huseinu Musaviju, na skupu solidarnosti s Palestincima koji je organizirala vlada, izvijestili su svjedoci.

Petstotinjak osoba okupilo se na aveniji Vali Asr, u središtu Teherana, uzvikujući slogane potpore bivšem umjerenom predsjedničkom kandidatu Miru Huseinu Musaviju, ali i tražeći oslobađanje zatvorenika.

"Oslobodite političke zatvorenike", uzvikivali su prosvjednici plješćući. "Ne bojte se, zajedno smo", uzvikivali su također.

Oko tisuću pristaša, među kojima su neki nosili zelene narukvice, u boji oporbenog vođe Mira Huseina Musavija, mirno su, među drugim prosvjednicima, u povorci prošetali Palestinskom avenijom, pokraj teheranskog sveučilišta, rekao je svjedok nešto ranije.

Ovo je prvi put nakon 9. srpnja da pripadnici pokreta protiv ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji upozoravaju na masovnu prijevaru, imaju prigodu da prosvjeduju.

Dan Qodsa (Jeruzalem na arapskom) koji pada na posljednji petak muslimanskog mjeseca ramazana, prije 30 godina je proglasio ajatolah Homeini, utemeljitelj Islamske Republike koji je muslimane cijelog svijeta pozvao da prosvjeduju u znak solidarnosti s Palestincima, a protiv Izraela.