REAKCIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Oporba na nogama zbog nabave starih aviona

28.03.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Državni vrh konačno je donio odluku - Hrvatska kupuje 12 rabljenih izraelskih F-16 Barak borbenih aviona. I dok u Vladi tvrde da su tu ponudu odabrali jer je jeftinija, reakcije oporbe na društvenim mrežama bilo je nemoguće zaustaviti

Odlukom da se nabave izraelski F-16 okončana je višegodišnja trakavica u kojoj se pokušavala pronaći zamjena za dotrajale MiG-ove. Pronađena je u 25 godina starim izraelskih avionima.

Razmatrale su se ponude Grčke, Izraela i SAD-a, koji su nudili razne inačice borbenog aviona F-16, te Švedske, koja se na natječaj javila s avionom JAS-39 Gripen. Odluka je pala na Izraelce jer su bili najjeftiniji.

No, taj odabir nije zadovoljio oporbu. 'Mala, suvremeno opremljena, dobro naoružana, specijalizirana i efikasna Hrvatska vojska! To je vizija već 15 godina. Kako se u to uklapa nabava aviona starih 30ak godina?', upitao je na Twitteru SDP-ov Franko Vidović.

Slično razmišlja i SDP-ov Domagoj Hajduković. 'Čovjek ne mora biti stručnjak da vidi koliko je ovo loša odluka: piloti koji će letjeti ovim zrakoplovima su mlađi od samih zrakopolova, avioni su stari 30 godina a još bi toliko trebali letjeti, nisu NATO standard, imaju priličan fond satova leta, rezervnih dijelova nema... Još jedan u nizu promašaja Vlade, pitam se u čijem interesu jer u interesu Hrvatske nije!', poručuje Hajduković.

Komentar je stigao i od Mirele Holy. 'Modernizacija ratnog zrakoplovstva na HR način: skupa kupovina 30 god starih aviona namijenjenih odlagalištu otpada. Ministar sretan', napisala je.

SDP-ov Orsat Miljenić, koji je već ranije jasno dao do znanja da nije za kupovinu ikakvih zrakoplova, podsjetio je pak kako su izraelski mediji prije dva mjeseca objavili da je Hrvatska izabrala izraelske avione. 'Najveća sramota je da se prave da su danas o nečemu odlučivali a izraelski tisak je objavio jos prije dva mjeseca da je odluka donesena', napisao je Miljenić.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia