nezadovoljni i poslodavci

Koalicijski partneri HNS i HSLS na nož dočekali Marićeva nova pravila za poduzetnike

18.08.2018 u 07:55

Bionic
Reading

Nakon što je u javnu raspravu pušten prijedlog zakona o doprinosima nije dugo trebalo da stignu žestoke reakcije. Ovaj put nije reagirala samo oporba, nego su prijedlog na nož dočekali i poslodavci, ali i neki koalicijski partneri

Prema prijedlogu koje je Ministarstvo financija pustilo u javnu raspravu od sljedeće godine znatno bi se morale povećati minimalne osnovice plaća direktora i članova uprava te doprinosi koje plaćaju državi.

Do sada je, prema izračunu kojeg ne stranici e-savjetovanje objavio jedan poduzetnik, minimalna direktorska bruto plaća, bez obzira na veličinu tvrtke, u bruto 1 iznosu bila 5.213 kuna, a prema novom prijedlogu trebala bi narasti na 8822 kune, a u bruto 2 iznosu se trošak plaće penje na 10.339 kuna.

Ukoliko bi takav prijedlog prošao, tvrde u oporbi, mmogi mali i mikr poduzetnici mogli bi staviti ključ u bravu. Jučer je na prijedlog reagiralo i Pametno, čiji Ante Renić tvrdi da će dovesti do daljenjeg iseljavanja i rada na crno. 'Navikli smo od ove Vlade na svakakve nebuloze, ali novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosima rijetko je viđen pokušaj upropaštavanja i onako upropaštene ekonomije u Hrvatskoj. Na stranu sada takozvana rasterećenja rada koja su dio ovog prijedloga, jer su tako niska da njihov učinak na plaće neće biti nikakav, jedan prijedlog izmjene zaslužuje posebnu pozornost. U maniri najgorih socijalističkih zakonodavaca, bez imalo osjećaja za male poduzetnike koji u razvijenim zemljama čine okosnicu privrede, Vlada povećava koeficijent obračuna plaća sa 0,65 na 1,1. Neupućenome to ništa ne znači, no u stvarnom životu to znači da vlasnik i najmanje tvrtke, malog jdoo-a sa samo jednim zaposlenim, mora(!) sebi isplatiti minimalnu bruto plaću od preko 11.000 kn. Ako to sebi ne osigura svaki mjesec biti će na udaru inspekcija jer je u prekršaju', poručio je Renić.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O prijedlogu bi se iz Splita jutros oglasio i Most. 'Ne vidim niti jedno racionalno objašnjenje iza ovog poteza i zašto Vlada želi ugroziti marljive pojedince koji godinama doprinose državnom proračunu i hrabro plivaju u moru birokracije i beskorisnih nameta. Čestitamo Andreju Plenkoviću, jedini rezultat njegove Vlade bit će povećani egzodus mladih i obrazovanih pojedinaca iz Hrvatske', izjavio je Božo Petrov.

Izjavu o novim pravilima bi trebao dati i sam ministar financija Zdravko Marić.

Kolicijski partneri: Našu podršku nemate!

Negodovanje je stiglo i od koalicijskih partnera. Za HNS je takav prijedlog neprihvatljiv, priopćili su iz te stranke. 'Takve izmjene i dopune Zakona o doprinosima neće imati našu podršku i HNS će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi. Prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu. Kao liberali i stranka koja se bori za porezna rasterećenja plaća i poticanje poduzetništva, smatramo da je nedopustivo stvarati klimu da su svi poduzetnici skloni zlorabiti sustav – nužno je pronaći drugi način za suzbijanje zloporaba, umjesto da se zbog manjeg broja poduzetnika kažnjavaju svi poduzetnici. Naš cilj moraju biti zaštita i poticanje poduzetništva i HNS će se za to uvijek boriti', stoji u priopćenju.

Prijedlog povećanja minimalne osnovice za plaće direktora neće proći, poručio je na Facebooku šef HSLS-a Darinko Kosor. 'Dok nas još par ima u saborskoj većini koji smo veći dio svog radnog vijeka bili poduzetnici, antipoduzetnički prijedlozi neće imati podršku...Točka', napisao je na Facebooku.

HUP: Nadamo se da će doći alternativni prijedlog

No, osim političara nisu zadovoljni ni poslodavci. 'Hrvatska udruga poslodavaca smatra da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava i/ili direktorima iskazanom u Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika te onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu. Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se Nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni', poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.