S KIM KOALIRATI?

Opipali smo bilo HSS-ovaca, evo što kažu uoči odluke

07.07.2016 u 15:48

Bionic
Reading

S velikim nestrpljenjem očekuje se današnja sjednica Glavnog odbora HSS-a, čija bi odluka o tome s kim će ta stranka koalirati na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima mogla biti presudna za pobjedu SDP-ovog ili HDZ-ovog političkog tabora. Prema riječima ekonomista Damira Novotnyja, jednog od 134 člana GO-a HSS-a, većina članova stat će uz predsjednika Krešu Beljaka koji želi osloboditi stranku od okova Domoljubne koalicije i na nacionalnoj razini formalizirati savez sa SDP-om & partnerima

HSS je posljednjih godina nisko potonuo, toliko nisko da i članovi stranke na izborima biraju druge političke opcije - uz gotovo 40.000 članova, na prethodnim parlamentarnim izborima dobili su 36.080 glasova birača i svega jedan saborski mandat. Stoga je s velikom nadom u oporavak nekoć snažne i ugledne stranke dočekan novi predsjednik HSS-a, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Beljak je na izbornoj konvenciji u ožujku poručio članovima da se okreće nova stranica u povijesti HSS-a, obećavajući da će uskoro biti ponosni na to što su članovi najstarije hrvatske stranke. Niti četiri mjeseca kasnije HSS-u se u okviru koalicije na čelu sa SDP-om, za tu prigodu pod nazivom Narodna koalicija, navodno nude brda i doline u slučaju izborne pobjede ili, konkretno, mjesto potpredsjednika Vlade, ministra poljoprivrede i pet saborskih mandata.

Današnja sjednica Glavnog odbora zakazana je za 18 sati u jastrebarskom hotelu Princess sa samo tri točke dnevnog reda: usvajanje zapisnika s prethodne sjednice, parlamentarni izbori i - razno. Hoće li europarlamentarka i članica Glavnog odbora HSS-a Marijana Petir, koja se protivi koaliciji sa SDP-om uslijed nepomirljivih razlika u sustavima vrijednosti, uspjeti pomrsiti Beljakovu računicu i nametnuti, ako ne ostanak u Domoljubnoj koaliciji, a ono barem samostalni izlazak HSS-a na izbore?

Novotny: Glavni odbor će podržati predsjednika Beljaka

Dok jedan visokopozicionirani HSS-ovac, koji želi ostati anoniman, u razgovoru za tportal ističe da su podjele duboke i predviđa napetu sjednicu s tijesnim rezultatom, Damir Novotny, poznati ekonomist i ekonomski strateg HSS-a, ujedno i jedan od onih s najduljim stažem u HSS-u među članovima GO-a, kaže da ne osjeća veliku napetost u stranci. 

'Mislim da podjela neće biti tako izrazita. Beljak je na izbornoj skupštini dobio podršku većine delegata, a vrlo dobro se znalo koje političke stavove on iznosi. Već se tada vidjelo da je prevladao koncept transformacije stranke prema političkom centru, koji je uvjetno rečeno zauzeo Most, a prethodno ORaH. Ta politička agenda će prevladati i na Glavnom odboru jer će on podržati svoga predsjednika', uvjeren je Novotny.

Dodaje da struja Marijane Petir možda može računati s 30-ak, maksimalno 40 glasova. Nije, međutim, izgledno da će se svih 134 članova večeras pojaviti u Jastrebarskom, pa se otvara mogućnost da će se u slučaju podjele ipak inzistirati na opciji samostalnog izlaska na izbore. Može li to donijeti izborni uspjeh HSS-u?

'U ovom trenutku ne, stranka još nije spremna za to i morat će se prikloniti jednom ili drugom političkom kampu. Stranka je dosta jaka na razini lokalne vlasti, gdje ima puno utjecajnih članova na visokim funkcijama, ali na nacionalnoj razini nije spremna za samostalan izlazak na izbore', odgovorio je Novotny. On, inače, smatra da se HSS, kao tradicionalno snažna politička stranka, treba modernizirati kako bi imala važnu ulogu u političkim procesima.

'Nažalost, ta uloga u posljednjih 10-ak godina bila je sve slabija. Očekujem da će gospodin Beljak, kao mlađi i dosta agilan političar s iskustvom na lokalnoj razini - što je dosta važno jer vodeći političari u Hrvatskoj poput Zorana Milanovića Andreja Plenkovića to nemaju - biti pokretač promjena ne samo u HSS-u, nego i na široj političkoj sceni Hrvatske', naglasio je Novotny, dodajući da je protiv tendencija koje dolaze iz kruga Marijane Petir da se stranka vrati u 20. stoljeće.

'Koncept retrogradnog političkog pogleda na demokršćanstvo kakvo u Europi više ne postoji jednostavno nije u skladu s 21. stoljećem, koje sa sobom nosi nove izazove i politika se tome mora prilagoditi. Moraju se naći neki novi politički modeli koji su lišeni ideologiziranja. Zalažem se za to da politike nađu prostor za ubrzavanje ekonomskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta. To je prioritetni cilj', zaključio je ekonomist Novotny.

Neopterećeni mladi HSS-ovci jasno će braniti svoje stavove

Marija Kukić, 27-godišnja predsjednica Organizacije mladih HSS-a, naglašava da večerašnja odluka sigurno neće biti jednoglasna. 'Mislim da gospođa Petir neće imati većinu i da će biti velika razlika u glasovima. Članova Glavnog odbora je 134, a ako neki ne dođu, mislim da će biti više od 70 glasova za jednu stranu, a 30-ak za drugu', procjenjuje Kukić za tportal. Hrabro je to, s obzirom da se članovi Glavnog odbora uglavnom ne žele izjasniti čiju će opciju podržati za nekoliko sati, pa ni u međusobnim razgovorima.

Upitana kako dišu mladi HSS-ovci, koji imaju čak 11 svojih predstavnika u Glavnom odboru, Kukić kaže da su oni neopterećeni. 'Članovi Glavnog odbora iz Organizacije mladih tu su otprije tri mjeseca, nisu nikad dizali ruke za političke saveze u tom smislu i mislim da će oni danas najneopterećeniji doći na ovaj Odbor i glasati čiste savjesti, jasno braneći svoje stavove', rekla je Marija Kukić, također ekonomistica po struci. 

Ni njoj se ne čini realnom opcija samostalnog izlaska HSS-a na izbore. 'Smatram da neće biti previše riječi oko samostalnog izlaska na izbore. Da je HSS to u stanju učiniti u ovom trenutku, mislim da bi to bila jednoglasna odluka', ocjenjuje Kukić. A kojoj će se ona opciji priključiti? 'Prilično je to teška odluka, no gledajte, svi predsjednici do sada su imali četiri godine postrojiti, konsolidirati i ojačati stranku uoči parlamentarnih izbora, a gospodin Beljak ima tri mjeseca. Mislim da mu treba dati šansu. Ovo je dobra šansa da se HSS vrati na scenu onako kako zaslužuje', zaključila je Marija Kukić.