ZA JOŠ JEDAN DAN

Opet odgođeno glasanje o Gazi u UN-u, Amerikanci i Izrael su tvrd orah

19.12.2023 u 23:17

Bionic
Reading

Glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije Ujedinjenih Arapskih Emirata o Gazi odgođeno je za srijedu kako bi se omogućio nastavak pregovora o završnom tekstu.

Vijeće sigurnosti već je nekoliko puta od ponedjeljka odgodilo glasanje, u nemogućnosti da pronađe kompromis o rezoluciji čiji je cilj ubrzati dopremu humanitarne pomoći u Gazu.

Sjedinjene Države su 8. prosinca, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, blokirale usvajanje rezolucije kojom se pozivalo na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Pojasu Gaze gdje izraelska vojska nastavlja svoje smrtonosne udare u znak odmazde za krvave zločine Hamasa 7. listopada.

Uz veliku potporu Opće skupštine koja je prošli tjedan usvojila isti neobvezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekt s neizvjesnim ishodom.

Dok je prva verzija pozivala na "hitan i trajni prekid neprijateljstava", novi tekst u koji je u utorak navečer uvid imala agencija France presse je manje izravan i poziva na "hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup", te na "hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava".

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu "prekid vatre", kvalifikacija mogućeg prekida rata - "stanka", "primirje", "humanitarni prekid vatre" - u srži je podjela Vijeća više od dva mjeseca. Upravo je terminologija i dalje ključni problem u pregovorima koji se nastavljaju o novom tekstu.

Sjedinjene Države i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi on koristio Hamasu.

Washington preferira stanke u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas.